Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
“Voor mij betekent queer eigenlijk alles wat anders dan hetero is”, zo begint de 31-jarige dichter, schrijver en performer Naomi Veldwijk het gesprek. “Dit kan te maken hebben met je seksualiteit, dus op wie je valt, maar ook met je genderidentiteit. Dus als ik het op mezelf betrek: ik ben geboren als vrouw, identificeer mezelf als vrouw, en ik val op vrouwen en mannen. Ik ben dus queer vanwege mijn geaardheid. Maar je kunt ook queer zijn vanwege je genderidentiteit, bijvoorbeeld als je transgender bent.”
OneWorld portretteert mensen die zich inzetten voor een betere buurt, school, of werkomgeving. De Verenigde Naties en miljoenen betrokken burgers spraken hiervoor de duurzame werelddoelen af (
SDG’s), die we in 2030 moeten halen. Denk aan gendergelijkheid, géén armoede, betaalbare en duurzame energie en kwaliteitsonderwijs voor iedereen. De Goal Getters in deze rubriek gaan daar nu al voor. Geïnspireerd? Check
hier wat jij kunt doen.
Als queer vrouw kwam Veldwijk er al snel achter dat de meeste liefdesverhalen over een man en vrouw gaan. En dat veel mensen in series, films en boeken cisgender zijn, wat inhoudt dat je genderidentiteit overeenkomt met je geslachtskenmerken. Om queer jongeren die in de puberteit ontdekken dat ze zich anders voelen dan hun leeftijdsgenoten een veilige plek van herkenning te bieden, sloot ze zich aan bij een project van illustrator Nazrina Rodjan. Samen maken ze het boek
Queer Bedtijdverhalen, met daarin 31 verhalen van diverse queer rolmodellen.
Video: Jeppe van Pruissen & Nadine Maarhuis
Inclusieve verhalen
Veldwijk vertelt met enthousiasme over de mensen die in het boek hun verhaal doen. “Zo interviewden we Victoria Cruz. Zij is een bekende transgender lhbti+-activist die eind jaren zestig betrokken was bij de Stonewall-rellen, een dagenlang protest in New York dat het begin vormde van de Pride zoals we die vandaag de dag kennen.”
Verder komen er ook twee zwarte, lesbische vrouwen in het boek voor die allebei politieagent zijn, leer je een homoseksuele psychiater kennen en lees je over een lesbische moslim die samen met andere queer moslims een stichting oprichtte voor queer islamitische jongeren. Veldwijk: “Al die mensen, met hun verschillende achtergronden, kleuren en leeftijden, laten zien dat queer mensen overal zijn. En dat je als jong queer persoon alles kunt worden wat je maar wilt.”
“
Zolang kinderen niet van anderen horen dat queer zijn iets slechts is, begrijpen ze dat niet iedereen hetzelfde hoeft te zijn
Voor veel queer personen is dat niet vanzelfsprekend. Zij krijgen met discriminatie te maken. “Vooroordelen, discriminatie en pesterijen geven je het gevoel dat je nooit echt veilig bent; of je er nu persoonlijk mee te maken krijgt of de verhalen van anderen aanhoort. Ik leef zelf bijvoorbeeld altijd met een soort voorzichtigheid. Ik vraag me vaak af: kan ik in deze situatie volledig mezelf zijn, of niet? Daar moeten we als maatschappij zo snel mogelijk vanaf.”
Jong geleerd
En dat begint bij betere representatie. Zolang kinderen niet van anderen te horen krijgen dat queer zijn iets slechts is, begrijpen ze dat een ander niet hetzelfde hóéft te zijn als jij, en jij niet hetzelfde als een ander. Dat merkten Veldwijk en Rodjan toen ze met een prototype van het boek op basisscholen langsgingen. Veldwijk: “Een leerling zei: ‘Dit boek gaat eigenlijk over pesten. Over dat mensen worden gepest om wie ze zijn. Dat mag niet gebeuren.’”
Over tien jaar hoopt Veldwijk dat acceptatie van queer mensen de normaalste zaak van de wereld is. En dat niemand zich ooit nog hoeft te verstoppen voor wie ze zijn. “Iedere queer persoon zou zich altijd volledig vrij moeten kunnen voelen, zonder te druk om te moeten voldoen aan een label dat de maatschappij op ons plakt.”
Queer Bedtijdverhalen komt begin 2021 uit. Volg het project op
Instagram om op de hoogte te blijven.