Tabled geeft weeskinderen een toekomst

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Roel Rutgers (31) ging anderhalf jaar geleden met zijn vriendin Steffie Heemelaar (30) mee naar Namibië. Heemelaar is tropenarts en zet zich in om moedersterfte in het Afrikaanse land terug te dringen. In de kliniek die ze heeft opgezet, doet ze onderzoek en vangt ze zwangere vrouwen met hartproblemen op. Vooral in deze groep ligt het percentage sterfgevallen erg hoog. Tien jaar geleden deed ze al vrijwilligerswerk in Windhoek, in het weeshuis Hope Village. Nu zit ze daar in de Raad van Bestuur. Via haar kwam Rutgers in contact met de jongeren in het weeshuis.

Het project

Wanneer de kinderen volwassen zijn geworden en een eindexamen hebben gemaakt, helpt het Hope Village weeshuis bij het vinden van een geschikte vervolgopleiding of baan. "De meeste jongeren hebben een baan als ze Hope Village verlaten", vertelt Heemelaar. "Maar soms worden ze slecht betaald, slecht behandeld of merken ze dat er op straat ‘makkelijk’ geld kan worden verdiend. Met als gevolg dat een aantal jongeren hun baan kwijtraken en alsnog op straat belanden."

Toen Rutgers van zijn vriendin over deze problematiek hoorde, besloot hij daar iets aan te doen. Als afgestudeerd architect ontwierp en maakte hij meubels. Hij liet de jongeren stage bij hem lopen, waarbij hij ze vaardigheden leerde zoals het omgaan met computers. Op deze manier probeerde hij ze een toekomstperspectief te bieden. Ook liet Rutgers ze helpen met het meubelmaken. Zo ontdekte hij dat ze dit erg leuk vonden en goed konden. Een maand geleden startte Rutgers officieel met zijn project Tabled.

Ik heb vertrouwen dat ik in de toekomst beter word en uiteindelijk zelfstandig kan werken

Allen (20) groeide op in het Hope Village weeshuis en belandde na zijn achttiende op straat. Hij neemt deel aan het project van Rutgers en is positief over wat hij er leert. “Ik heb geholpen met het maken van een tafel en het meeste deed ik alleen. Ik heb vertrouwen dat ik in de toekomst beter word en uiteindelijk zelfstandig kan werken.” Rutgers ziet hoe het werk de jongeren verandert. “Er gaan nu nog veel dingen fout, omdat ze nog maar anderhalve week bezig zijn. Toch zie je dat ze iedere dag bijleren, iedere dag gaat het beter. Je merkt dat ze dat leuk vinden en erachter komen dat ze eigenlijk best veel kunnen. Op die manier wordt het zelfvertrouwen van de jongeren ook groter. Daar zullen ze in de toekomst baat bij hebben.”

Deelnemers

 

Een positief effect

Door de Namibische jongeren op te leiden wil Rutgers investeren in de economie. Hij gelooft dat mensen opleiden beter werkt dan financiële steun geven en dat zijn aanpak de lokale economie stimuleert. Ook houdt hij rekening met andere behoeften van de gemeenschap. Zo gebruikt hij uitsluitend materialen die een lage impact hebben op het milieu en die eerlijk verworven zijn. Het hout voor de meubels betrekt hij bijvoorbeeld van een buurvrouw die in de duurzame bosbouw zit. Maar hij werkt ook graag met gerecycled staal en rood zand uit het gebied zelf.

Financiering

Om geld op te halen voor zijn project, startte Rutgers een internationale crowdfunding-actie. Daarnaast krijgt de Nederlandse architect steun van plaatselijke bedrijven. “Namibië is het meest ongelijke land op aarde. Er zijn hier heel veel mensen die met 150 euro of minder per maand moeten rondkomen, maar er zijn ook mensen die 20.000 euro per maand verdienen. In die bovenlaag zijn er bedrijven die zich realiseren dat ze iets moeten doen om de onderlaag te ontwikkelen en economisch weer op te bouwen en te ondersteunen. Die komen dan naar ons toe als ze meubels nodig hebben.”

Ze zo ver laten doorgroeien dat ze hun eigen bedrijfje kunnen opstarten en op zichzelf kunnen staan, dat is eigenlijk het einddoel.

Toekomstplannen

Het project is net begonnen en telt drie deelnemers, maar Rutgers heeft vertrouwen in de toekomst en wil verder professionaliseren. Hij wil ook zorgen dat de jongeren die hij helpt een stabiele omgeving hebben waarop ze kunnen terugvallen. Graag zou hij een huisje bouwen waar  de jongeren kunnen logeren, want die zwerven nog steeds rond. Dit klinkt makkelijker dan het is. Rutgers: “Om een huis te bouwen hebben we extra geld nodig. We zoeken daar nog sponsors voor.” In de toekomst ziet de architect vooral graag dat de jongeren vaardigheden leren waardoor ze voor zichzelf kunnen zorgen. “Ze zo ver laten doorgroeien dat ze hun eigen bedrijfje kunnen opstarten en op zichzelf kunnen staan, dat is eigenlijk het einddoel.”

Meer lezen over dit project? Klik hier voor de site van Tabled en hier voor de Facebookpagina.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons