Achtergrond

‘Doe iets met passie, dan ben je er altijd goed in’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met een onderneming werken aan een duurzamere wereld en tegelijkertijd banen creëren voor kansarme handarbeiders? Prasanna Colluru (31) doet dat: ze staat aan het roer van twee projecten. Colluru is een van de honderd wereldverbeteraars die door de jury op de Duurzame Jonge 100 lijst van 2017 is geplaatst. 

Colluru is ‘venture builder’ bij Enviu. Ze werkt ideeën uit, bedenkt daar een onderneming bij en schept dan teams van adviseurs en managers om zo’n bedrijf verder te ontwikkelen. Binnen Enviu werkt ze nu aan twee projecten: Khaloom en Future Proof Shipping.

Khaloom laat Indiase handarbeiders nieuwe kleding maken van textielafval. “Er zijn veel handarbeiders in India die zelfmoord plegen of hun levensonderhoud verliezen, omdat ze niet kunnen concurreren met de grote industrieën”, zegt Colluru. “Daarnaast is er wereldwijd veel reststof die tijdens de productie van kleding wordt afgeknipt en weggegooid. Ik dacht: waarom brengen we die twee dingen niet samen?” Ze vertelt dat ze altijd al iets heeft willen doen om textielarbeiders in India – haar geboorteland – te helpen en de textielindustrie duurzamer te maken.

De onderneming en textielinzamelaar Sympany helpt Colluru bij dit project. Sympany investeert veel in het recyclen van textiel en het bedrijf kwam bij Enviu met de vraag om in India textiel te recyclen tot nieuwe garen en door lokale wevers deze reststoffen te laten weven. “Op dit moment ben ik samen met een team in India bezig met het opzetten van Khaloom in Bangalore”, legt Colluru uit. “Waar straks tien tot vijftien werkers kleding kunnen maken van het gerecyclede textiel.” 

Colluru’s tweede project betreft de scheepvaart: Future Proof Shipping. “Met dit project werken we aan duurzame energie voor de scheepvaart,” vertelt ze op enthousiaste toon. “We zoeken naar ideeën die de interesse kunnen wekken van mensen uit de industrie, zodat er rond 2040 daadwerkelijk gebruik kan worden gemaakt van duurzame energie.” Die interesse is nodig volgens Colluru, omdat de scheepvaart wereld erg concurrerend is. Alles moet zo snel en goedkoop mogelijk en bij duurzaamheid denkt men vaak aan moeilijk en duur. “We moeten aantonen dat duurzame technologieën voor een fossielvrije scheepvaart juist een concurrentievoordeel kunnen bieden.”

Aan het hart

Het zijn totaal verschillende projecten, erkent Colluru. “Maar ze gaan me allebei aan het hart. Het textielproject heeft me geïnspireerd om meer te doen. Als je een ambitieus project uit de startblokken ziet komen, op weg naar succes, raak je minder bang om groot te dromen.”

“Met mijn ervaring kan ik veel bijdragen aan het textielproject en ik wilde altijd al iets doen om handarbeiders in India te helpen. Het scheepvaartproject vind ik daarnaast heel inspirerend. Ik hoop dat ik met het team kan bewijzen dat duurzaam zijn mogelijk is en dat ik ook bij dit project onderdeel kan zijn van een initiatief dat de hele wereld leefbaarder en milieuvriendelijker maakt.”

Ik ben geïnspireerd door wat mijn moeder deed

Colluru is geboren en getogen in het stadje Visakhapatnam in Zuid-India. Trots vertelt ze waar haar inspiratie vandaan komt: die dankt ze aan haar moeder. “Ze overleed in 2004. Nadat ze te horen had gekregen dat ze leukemie had, zette ze haar eigen winkel in verpakkingsdesign op in ons stadje. Binnen twee jaar had ze grote managers en hotels in India onder haar klanten. Ze was een prachtig voorbeeld hoe je moedig kunt zijn, ook al leef je in onzekerheid.” Ze vult aan:

“Mijn ouders deden altijd veel sociaal werk en investeerden in goede doelen. Ik zag hun bedrijven groeien en soms ook falen. Later kreeg ik de kans om zelf aan het roer van een bedrijf te staan.”

Ik wilde meer doen dan alleen kleding maken

Tussen 2004 tot 2008 studeerde Colluru Fashion Design in New Delhi. In 2015 deed ze een master Business Administration (MBA) aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. “Na mijn studie heb ik vijf jaar in India voor verschillende modebedrijven en- designers gewerkt”, vertelt Colluru. “Omdat ik daar ook veel leerde over het opzetten van ondernemingen, wilde ik daar meer mee doen. Vandaar dat ik naar Rotterdam kwam. Ik wilde meer doen dan alleen kleding maken. Ik wilde werken aan duurzaamheid, iets doen dat mensen helpt en dat betekenis heeft.”

Tijdens haar Masterstudie in Rotterdam liep Colluru stage bij een vernieuwend energiebedrijf en bij de communicatieafdeling van een oliebedrijf. “Een van mijn klasgenoten werkte voor Enviu en vertelde over de projecten waaraan hij aan werkte. Ik vond het meteen een interessante organisatie. Hij tipte me toen er een vacature was. Toevallig waren ze op zoek naar iemand met een Indiase achtergrond.”

Meer dan erkenning

Colluru is vereerd dat ze op de Duurzame Jonge 100 lijst staat. “Niet alleen vanwege de erkenning”, vertelt ze. “Het is geweldig om deel uit te maken van een gemeenschap van mensen met dezelfde doelen. Iedereen werkt om een betere wereld te creëren, we herkennen elkaars inspanningen. Het inspireert me om nog meer te doen.”

“Als je ergens in gelooft, probeer daar dan iets mee te doen”, adviseert ze andere jonge ondernemers die duurzame projecten willen opstarten. “Laat anderen je niet vertellen dat wat je wilt, onmogelijk is. Als je het niet probeert, kom je nooit ergens. En probeer dingen te doen waar je gepassioneerd over bent, want dan zal je er altijd goed in zijn.”

Meer weten over Prasanna Colluru? In het septembernummer van OneWorld lees je een uitgebreid interview met deze jonge ondernemer.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons