Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Van Coldplay tot de Canadese premier Justin Trudeau, Pharell Williams en klimaatactivist Vandana Shiva. Aan de vooravond van de G20 vormde Hamburg het toneel voor gepassioneerde wereldburgers en beroemdheden die samen de strijd aangaan tegen extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Ook was er deze avond veel aandacht voor de rechten van vrouwen en meisjes wereldwijd. “Als ze de kans krijgen, kunnen vrouwen en meisjes de wereld veranderen”, riep Trudeau donderdag op het podium.
En dit is precies waar minister Lilianne Ploumen zich mee bezighoudt. Als reactie op het opnieuw invoeren van de Global Gag Rule door president Trump, lanceerde zij begin dit jaar het initiatief She Decides: een internationaal fonds voor onder andere seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamzorg en veilige abortussen. Oftewel, om meisjes en vrouwen in staat te stellen beslissingen te nemen over hun eigen lichaam. In korte tijd is She Decides uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Vele landen, organisaties en individuen scharen zich achter het initiatief. Hoe staat het er nu voor? En wat zijn de volgende stappen? Wij vroegen het aan de minister.
Wat is de Global Gag Rule?
Na zijn aantreden voerde president Donald Trump de Mexico City Policy in, ook wel Global Gag Rule. Dit beleid zorgt ervoor dat de financieringssteun voor (ontwikkelings)organisaties opnieuw verdeeld wordt. Organisaties die werken aan abortussen, informatievoorziening over abortussen en thema’s rondom gezinsplanning worden uitgesloten van financieringssteun. Recentelijk maakte president Trump bekend dat malaria en hiv/aidspreventie hier ook onder vallen. “Een tragische vergissing”, aldus minister Ploumen.
Sinds de lancering begin dit jaar gaat She Decides als een speer. Waar staan jullie nu?
“Er dragen nu bijna 55 landen bij aan She Decides en we gaan richting de 200 miljoen euro, ik vind dat heel bijzonder. Maar in het najaar, als alle wereldleiders bij elkaar zijn op de algemene vergadering van de VN, gaan we flink lawaai maken over She Decides. Want 200 miljoen is heel goed maar we zijn er nog lang niet. De rechten van vrouwen en meisjes staan overal ter wereld onder druk. Verder heeft She Decides een grote groep vrienden en in Londen zit inmiddels een secretariaat. Kortom: het gaat heel goed, maar we moeten wel doorzetten.”
Dit fonds is opgezet om het gat dat de Amerikanen achterlaten te dichten. Lukt dat?
“Nog niet, maar gelukkig zijn er nog andere initiatieven. Zo ga ik aanstaande dinsdag naar FP2020, dat georganiseerd wordt door het Verenigd Koninkrijk. In samenwerking met de Bill en Melinda Gates Foundation hebben zij doelen gesteld tot aan 2020 in termen van hoeveel meisjes toegang moeten hebben tot informatie en voorbehoedsmiddelen. Het She Decides fonds is niet genoeg om de wereldwijde problematiek rond seksuele gezondheid en rechten voor vrouwen en meisjes aan te pakken, maar het helpt wel om de aandacht te vestigen op andere initiatieven.”
Minister Ploumen tijdens het Global Citizen festival in Hamburg
Door de maatregel van President Trump dreigt een pakket van 600 miljoen dollar weg te vallen voor organisaties die werken aan seksuele gezondheid en rechten voor vrouwen. Minister Ploumen maakte donderdag tijdens het Global Citizen festival in Hamburg bekend dat de Nederlandse overheid nog eens 15 miljoen euro extra schenkt aan She Decides. In totaal is er met She Decides al bijna 200 miljoen euro opgehaald.
Op dit moment richt She Decides zich vooral op overheden voor politieke en financiële steun, gaat u zich ook richten op bedrijven?
“Ja, we zijn in gesprek met bedrijven die erover nadenken of ze hun producten kunnen afzetten in ontwikkelingslanden zodat vooral meisjes en vrouwen ervan profiteren. We hebben nog geen concrete resultaten maar dat is een volgende stap die ik heel belangrijk vind. Want veel bedrijven weten dat vrouwen en meisjes hun klanten zijn en dat vrouwen en meisjes hun producten maken. Bovendien, als het vrouwen en meisjes goed afgaat, komt dat ons allemaal te goede.”
“Naast bedrijven zijn wij ook in gesprek met filantropische instellingen: vanavond maakte de Ribbink Foundation bekend 25.000 euro aan She Decides te schenken en de Brook Foundation 50.000 euro. Het is mooi om te zien dat er in Nederland steeds meer mensen zijn die het geld dat ze met hun bedrijf verdiend hebben of geld dat ze geërfd hebben willen inzetten voor dit soort doelen.”
En wat kunnen betrokken individuen doen?
“Als individu kun je geld doneren via de website van She Decides. Een Nederlandse hoogleraar heeft bijvoorbeeld onlangs een prijs gewonnen van 10.000 dollar, en het volledige bedrag aan She Decides geschonken. Anderen zijn jarig en vragen geen cadeau maar een donatie voor She Decides. Mensen bedenken allerlei acties om geld op te halen en inspireren anderen hiermee. Daar blijven we ook aandacht voor vragen, want het mooie aan dit initiatief is dat het zo breed is. Regeringen binnen en buiten Europa doen mee, maar ik krijg ook veel berichten van Amerikaanse burgers. Zij willen bijdragen omdat ze het er [met de Global Gag Rule, red.] niet mee eens zijn.”
“
Ik ben beschikbaar om vanuit de Tweede Kamer flink te duwen
U bent straks geen minister meer. Hoe blijft u betrokken bij She Decides?
“Zolang ik me herinner houd ik me bezig met de rechten van meisjes en vrouwen, dus dat blijf ik doen, ook als ik straks in de Tweede Kamer zit. Maar ik hoop vooral dat de nieuwe minister zich hier ook achter schaart en er de schouders onder zet. Mocht dat niet zo zijn dan ben ik natuurlijk beschikbaar om vanuit de Kamer flink te duwen. Hoe ik dat voor me zie? Door hier op alle geschikte en ongeschikte momenten aandacht voor te vragen.”
Wat zijn uw dromen voor She Decides?
“Het is belangrijk dat we niet alleen geld vinden voor dit en komend jaar, maar voor de volgende vier jaar. Ik hoop dat we een groot deel van dat geld bij elkaar krijgen. En ik hoop vooral dat She Decides zoals nu, een brede beweging blijft en mensen zich overal ter wereld blijven inzetten. Wat ik hier ook van heb geleerd is als je niet elke minuut pal staat voor de rechten van meisjes en vrouwen, ze ineens weg kunnen dwarrelen. Het is nodig dat we ons blijven uitspreken, en niet denken ‘het is wel geregeld’. Op sommige plekken is dat misschien zo, maar het kan blijkbaar heel makkelijk worden teruggedraaid. Om ervoor te zorgen dat we niet teruggaan naar het verleden is nieuw activisme van mannen en vrouwen in Nederland nodig. Dat dit activisme er is, zag ik tijdens de Womens’ March in Amsterdam waar veel mensen op afkwamen. Ik hoop dat dat iedereen zijn of haar stem laat horen voor She Decides.”