Partnerbericht

Dromen van een betere wereld op een duurzaam bed

Voor velen de meest favoriete plek: het bed! Veel van onze bedden zijn afkomstig uit lage-lonen importlanden. Dit is over het algemeen helaas niet duurzaam. Onder andere door het overmatig gebruik van niet-duurzame materialen en de uitstoot veroorzaakt door transport. Een duurzaam bed bestaat uit FSC-gekeurd hout en is bij voorkeur geproduceerd in eigen land.

Wat maakt een bed duurzaam?
Een duurzaam bed is op een milieuvriendelijke manier geproduceerd, heeft zo min mogelijk transport nodig en is gemaakt onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Goede kwaliteit is ook een duurzame factor omdat het bed dan langer mee gaat en er dus minder vaak geproduceerd hoeft te worden. Als je handig bent, kun je zelf ook een bed maken van duurzame materialen. Maar let op: het idee is een stuk gemakkelijker dan de uitvoering.

Er zijn gelukkig ook leveranciers van duurzame bedden met een natuurlijke uitstraling. Een goed voorbeeld hiervan is BEUK meubels. Er worden geen bomen verspild; of het nou gaat om een tweepersoons standaard bed 160×200 cm of een twijfelaar. Je bent gegarandeerd van duurzame en oer-Hollandse topkwaliteit. Je hoeft niet naar de winkel: bestel je bed supersnel en gemakkelijk online, deze kan al binnen één á twee weken gemonteerd in je slaapkamer staan. Uiteraard is het bed gemaakt van puur FSC-hout.

Welke maat bed heb ik nodig?
Naast de duurzaamheid van een bed is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Die is afhankelijk van de ruimte in de slaapkamer en je lichaamslengte. Om het formaat voor jouw duurzame bed te bepalen tel je 20 centimeter op bij je lengte. De breedte is afhankelijk van of je alleen of met z’n twee in bed slaapt, je postuur en je persoonlijke voorkeur. Houd qua ruimte in de slaapkamer ook rekening met eventuele nachtkastjes aan weerszijden van het bed.

Verder is het belangrijk of je een hoofdbord bij het hoofdeinde wil hebben. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als steun wanneer je rechtop zit. Ook kun je kiezen voor opbergruimte onder en / of boven het bed. Let voor dit laatste goed op de schuine muren in je slaapkamer.

Een kwalitatieve lattenbodem net zo belangrijk als matras
Je slaapcomfort hangt niet alleen af van een matras zoals veel mensen denken. Het geheim zit het hem juist in de combinatie van een goede lattenbodem én een goed matras. De latten van een bodem dragen jouw gewicht. Ze zijn gebogen om mee te veren en je een actieve ondersteuning tijdens je slaap te bieden. Omdat je gewicht niet gelijkmatig over je lichaam verdeeld is, hebben verschillende delen van je lichaam meer ondersteuning nodig dan andere. Je romp en je schouder hebben bijvoorbeeld meer ondersteuning nodig dan je benen en voeten.

Idealiter ga je voor een lattenbodem van 26 latten met een zone-verdeling, waarmee je de ondersteuning kunt aanpassen aan jouw lijf, wensen en eisen. Want als de lattenbodem op jouw lichaam is afgesteld, bereik je het meest optimale slaapcomfort. Natuurlijk kies je hier ook voor een duurzame variant van hout met FSC-keurmerk.

Meer tips voor een duurzame slaapkamer
Gemiddeld brengen we een derde (!) van ons leven door in de slaapkamer. Dit is de plek waar je fysiek en energetisch tot rust komt. Des te natuurlijker, des te beter. Behalve een duurzaam bed van FSC gekeurd hout, zijn er meer dingen waar je aan kunt denken bij een duurzame slaapkamer. Voor je gezondheid én het milieu:

✔ Zorg voor een goede ventilatie
✔ Slaap bij voorkeur met het raam open
✔ Kies voor gerecycled of tweedehands meubilair
✔ Vermijd synthetische materialen zoveel mogelijk
✔ Let op een milieukeurmerk voor linoleum en verf
✔ Gebruik energiezuinige lampen
✔ Kies voor duurzaam en biologisch bedlinnen
✔ Plaats een paar luchtzuiverende planten

Beperk je ecologische voetafdruk en draag slapend bij aan een betere wereld!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds