Een internationaal gezelschap van vijftien potentiële auditors van ‘Travelife’ bezoekt Villa Verde, ons duurzame kantoorpand in Nijmegen. Ze worden opgeleid om touroperators door te lichten op hun duurzaamheidbeleid volgens de ‘Standards of Travelife Certified’. We beginnen met een lunch met broodjes, nog even snel ingekocht door een paar medewerkers. Ik loop langs de gedekte tafel en zie dat de bananen gelukkig voorzien zijn van een fairtrade sticker.
ANVR-initiatief
In de Nederlandse reisbranche is een kopgroep touroperators actief bezig met het verduurzamen van toerisme. Een voorbeeld is het CO2-labelingproject waarover ik in mijn vorige blog schreef. Ook zijn we actief betrokken bij de ontwikkeling van een certificeringsmethodiek voor touroperators. Hiervoor wordt dankbaar gebruik gemaakt van ‘Travelife’, een in Engeland ontwikkeld “training, management and certification initiative for tourism companies committed to reach sustainability.”
Op 158 verschillende criteria worden touroperators middels een intensieve audit doorgelicht. Duurzaamheid moet geborgd zijn in het management, de interne bedrijfsvoering maar vooral in de productontwikkeling: in afspraken met lokale hoteleigenaren, vervoerders, agenten en gidsen. Bovendien moet het duurzaamheidbeleid niet alleen vastgelegd zijn op papier, maar ook aantoonbaar zijn middels allerlei concrete projecten of initiatieven.
DTO-team
Bij SNP werken we sinds twee jaar met een DTO-team (Duurzaam Toeristisch Ondernemen) dat bestaat uit zes medewerkers van verschillende afdelingen. Vier keer per jaar komen we bij elkaar om duurzame ideeën te bespreken en ervoor te zorgen dat het beleid daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Zelf maak ik als directeur ook onderdeel uit van het team. Handig, want zo kunnen we snel schakelen en handelen.
De laatste maanden zijn we vooral bezig geweest met de voorbereiding voor de audit. Niet omdat we nog zoveel moesten veranderen aan onze bedrijfsvoering; nee, met name om alles schriftelijk vast te leggen. Onze kerncompetentie is het organiseren van mooie reizen, niet het schrijven van dikke beleidsnotities. Maar een auditor kan een reisorganisatie niet geloven op zijn ‘blauwe ogen’.
Geslaagd!
De audit is achter de rug en de auditor heeft een positief advies gegeven over SNP. Op woensdag 9 januari tijdens het ‘Changes in Tourism’ congres van de ANVR krijgen SNP en twee andere Nederlandse touroperators als eerste ter wereld een door de Verenigde Naties ondersteund certificaat voor duurzaam toerisme uitgereikt door de secretaris-generaal van de UNWTO, Mr Taleb Rifai. Een stap voorwaarts naar een duurzamere toekomst voor internationaal toerisme.