Achtergrond

Noord-Korea: Speciale Rapporteur VN bezorgd om het welzijn van negen jonge overlopers

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

Terwijl Noord Korea via de Peruviaanse pers meedeelt haar nucleaire programa niet op te zullen geven en er bij de Verenigde Staten op aandringt de nucleaire bewapening van Zuid Korea en omgeving wel op te geven, heeft de speciale VN-rapporteur voor de situatie van de mensenrechten in de Democratische Volksrepubliek Korea,  Marzuki Darusman,  vandaag zijn  bezorgdheid uitgesproken over de bescherming van negen Noord-Koreaanse overlopers, vooral minderjarigen en naar verluidt alle weeskinderen,die klaarblijkelijk werden teruggestuurd naar China op 27 mei uit de Volksrepubliek Laos .

De negen weeskinderen werden naar verluidt gearresteerd door de Laotiaanse politie tijdens het oversteken van de grens tussen Laos en China. De groep, tussen de 15 en 23 jaar, kwam in april via China in Laos aan, waarop Laos de negen maandag terugstuurde naar China. Daar zijn zij dinsdag op het vliegtuig gezet, terug naar Pyongyang.

"Ik ben zeer teleurgesteld dat de regering van Laos afstand lijkt te hebben genomen van de verantwoordelijkheid voor de bescherming op deze manier, en ik dring er bij de Chinese autoriteiten op aan niet hetzelfdete doen," zei hij,  helaas te laat.

"Niemand mag worden gerepatrieerd naar Noord-Korea, waar ze vervolging of ernstige bestraffing, waaronder marteling en de doodstraf kunnen krijgen," onderstreept de speciale rapporteur.

De heer Darusman doet een beroep op de Noord Koreaanse autoriteiten om transparantie te tonen en de groep toegang te geven tot een onafhankelijke acteur die hun status en welzijn kan bepalen. Maar het is niet waarschijnlijk dat Noord Korea gehoor zal geven aan die oproep.

In opeenvolgende resoluties over Noord-Korea, heeft de Algemene Vergadering van de VN ernstige bezorgdheid geuit over de situatie van vluchtelingen en asielzoekers die werden uitgezet of terug gestuurd naar Noord-Korea en die gedwongen gerepatrieerd zijn uit het buitenland.

Afzonderlijk heeft de Mensenrechtenraad van de VN een onderzoekscommissie aangesteld om  de zware, systematische en wijdverbreide schendingen van de mensenrechten en mogelijke misdaden tegen de menselijkheid in Noord-Korea  te onderzoeken en te documenteren.

Behalve het instellen van een Commissie, het doen van een beroep en het uiten van bezorgdheid doet de VN dus eigelijk , weer, niets. De Verenigde Naties vertegenwoordigen bijna alle naties ter wereld, zelf de natie Het Vaticaan, maar kan niets doen om negen wezen te redden van een leven in een concentratiekamp en/of van een zekere dood. Voor het bewijs van het bestaan van die kampen hoeven we niet verder te zoeken dan Google Earth.

Het wordt tijd dat Ban Ki Moon gebruik maakt van zijn kennis van taal en cultuur van de Korea’s, en eens een ernstig gesprek voert met de dertigjarige wees die zogenaamd de leiding heeft in Noord Korea.

Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kan ik nog wel een paar echte sancties bedenken. Sancties die de elite raken, zoals een verbod op het invoeren van luxe voedingsmiddelen, kaviaar of zo, kleding van gerenomeerde merken, een absuluut reisverbod naar welk buitenland dan ook, zodat treinreisjes via China naar Moskou ook voor Kim Young Un tot het verleden gaan behoren.

Als het leven van negen weeskinderen minder belangrijk is dan het luxeleventje van Kim Young Un, dan heeft de VN mischien zijn doel uit het oog verloren.

Bronnen:  De Verenigde Naties, Gone Native Translations, peru.com, Google Earth.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons