Gisteren is John vertrokken op ontdekkingsreis! Geen nieuwe landen op de kaart zetten, maar wel verborgen parels zoeken. Meer informatie rechtstreeks vanuit de Filipijnen komt volgende week aan de orde. Deze week iets anders: Mr. Democrito. Wie? Mr. Democrito, zie de foto onder aan de blog.
Vorige week vertelde ik dat we aan het begin van dit jaar de Filipijnen hebben bezocht. We vlogen vanuit Manila naar Cagayan D’Oro om te kijken waar onze kokosbloesemsuiker vandaan komt. Op drie uur rijden van de stad vind je de “Linabu Agrarian Multi-Purpose Co-operation, oftwel LAMPCO. Deze boerencoöperatie is opgericht in 1997 in samenwerking met het ministerie van agricultuur. In den beginnen was slechts 1 boer aangesloten bij de coöperatie welke zijn handel aan hun verkocht. Tegenwoordig bestaat de coöperatie uit 30 boeren uit de omringende gemeenschappen en heeft LAMPCO 36 mensen in dienst voor de verwerking & verpakking van kokosbloesemsuiker. Mr. Democrito is een van de aangesloten boeren bij LAMPCO, hij heeft ons rondgeleid door zijn gebied en uitgelegd hoe kokosbloesemsuiker wordt gemaakt. Het maken van kokosbloesemsuiker is heel simpel:
1. Eerst wordt het sap uit de kokosnoot gehaald. De boeren hebben flessen in de bomen gehangen waar het sap automatisch inloopt. Ze moeten echter wel nog de boom in klimmen om de fles te legen en terug te zetten. Elke 4 uur moeten de flessen geleegd worden, anders lopen ze over.. dus ook ’s nachts!
2. Het sap wordt vervolgens op het platteland voorgekookt om fermentatie te voorkomen.
3. Vervolgens wordt het naar LAMPCO gebracht waar het verder gekookt wordt zodat het suiker wordt.
4. Na het koken moet de suiker geplet worden om kleine korrels te krijgen. Vervolgens wordt het nog een paar keer gefilterd met hetzelfde doel.
5. KLAAR!
Mr. Democrito, mensen van LAMPCO, het was een waar genoegen om op bezoek te komen bij jullie. Wij doen onze uiterste best om jullie producten in de keukens van de Nederlandse huishoudens te krijgen.
Als jullie nog meer willen lezen over LAMPCO dan naar dit artikel van INQUIRER.net.