Als je voor je website een hostingpakket kiest, heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden zoals Shared Hosting, Dedicated Hosting en Virtual Private Hosting (VPS). Een VPS is een fysieke server, die wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Hierdoor heb je je eigen ruimte en besturingssysteem op de server. Je hoeft geen geheugen, processorkracht of schijfruimte te delen zoals bij Shared Hosting.
De voordelen van VPS voor jouw website(s)
Vooral webshops of sites met veel content hebben bepaalde prestatie eisen waar VPS aan voldoet. VPS is ook een goed alternatief voor bijvoorbeeld meerdere domeinnamen waarbij je jouw VPS kunt inrichten als webhostingserver. Twijfel je of een VPS iets voor jouw online project is? Wij hebben de voordelen van VPS voor je op een rij gezet:
- Volledige vrijheid
Een VPS geeft je volledige vrijheid van het beheer van je server, de keuze van je besturingssysteem, tot aan het installeren van de benodigde software. Je kunt zelf je software up-to-date houden, naar eigen inzicht beheren en optimaal beveiligen tegen misbruik. Het onafhankelijk functioneren is ook een voordeel als het gaat om de gevoeligheid van storingen of veiligheidsproblemen, zoals malware. - Optimale capaciteit
Een ander voordeel van VPS-hosting is dat je alle capaciteit van de virtuele server tot je beschikking hebt. Je hoeft dus geen rekenkracht of geheugen met andere gebruikers te delen, zoals bij Shared Hosting. Dit houdt in dat je prestaties optimaal zijn. - Maximale flexibiliteit
Bij veel hostingproviders kan VPS op maandelijkse basis afgenomen worden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor korte projecten of om VPS rustig uit te proberen. Bij het groeien van je organisatie is het eenvoudig om VPS mee te laten groeien. Extra capaciteit zoals meer processorkracht, geheugen of schijfruimte is bij veel providers op ieder moment met een paar klikken toe te passen. - Meerdere websites hosten op één VPS
Over het algemeen kun je met een Shared Hosting pakket één website draaien. Met een Virtual Private Server kun je zoveel websites hosten als je wilt. Dit is een makkelijker en goedkoper dan voor iedere website individuele hostingpakketten te bestellen. Je moet dan natuurlijk wel rekening houden met de hierboven aangegeven capaciteit.
Hoe VPS de wereld verbetert
VPS is een bewuste en duurzame keuze in opzicht van energiebesparing, zuinig gebruik van de server en hardware en betere beveiliging.
Energiebesparing
Vaak wordt bij Shared Hosting niet de totale beschikbare capaciteit gebruikt. Dit is zonde want de energie van een server wordt ook verbruikt wanneer de ruimte niet volledig benut is. Met een VPS kun je energie besparen door efficiency en zuinig om te gaan met hardware.
Betere beveiliging
Datalekken worden een steeds groter probleem. Met een VPS heb je de mogelijkheid om je data optimaal te beveiligen. Daarbij ontvangen anderen geen informatie over jouw activiteit op de server. Daarmee is een VPS niet alleen een bewuste maar ook een hele veilige keuze.
Koppeling aan goede doelen
Let bij het kiezen van je VPS op wat de hostingprovider doet aan duurzaamheid. Er zijn zelfs providers die zichzelf koppelen aan goede doelen. Zoals bijvoorbeeld TransIp, dat € 15.000 aan doelen zoals ‘het vergeten kind’ doneerde.
Wat zijn de nadelen van een VPS
VPS is over het algemeen iets duurder dan Shared Hosting. Daarentegen hoef je zelf geen hardware aan te schaffen maar huur of koop je slechts een klein gedeelte van een server. Je bespaart hierbij op uitgaven, maar hebt dezelfde mogelijkheden als wanneer je over een hele server beschikt. VPS is daarmee voordeliger dan Dedicated Hosting en heeft net zoveel flexibiliteit en vrijheid.
Het beheren van een VPS vereist iets meer technische kennis dan een (shared) hosting. Gelukkig bieden de meeste providers een controlepaneel waarmee je overzichtelijk je volledige infrastructuur kunt beheren. Voor je website kun je meestal gebruik maken van systemen zoals DirectAdmin, Plesk of CPanel. Dit maakt het beheer een stuk eenvoudiger!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds