Gehoorproblemen komen in verschillende gradaties voor, van licht tot volledig gehoorverlies. Vaak treedt gehoorverlies geleidelijk op en is het niet meteen te merken. Meestal is het dan ook zo dat vrienden en familie eerder signalen van slechthorendheid oppikken dan de persoon zelf. Er zijn een aantal veel voorkomende indicaties die gehoorverlies kunnen aanduiden. Een van deze indicaties is dat gesprekken moeilijker te volgen zijn en dat het gevoel ontstaat dat mensen zacht praten. Daarnaast komt het ook vaak voor dat de televisie harder wordt gezet dan voorheen, of dat de deurbel en de telefoon niet meer goed te horen zijn. Als deze situaties regelmatig voorkomen is het raadzaam om een gehoortest bij een audicien te doen. Deze gehoortesten worden gratis aangeboden door verschillende audiciens.
Verschillende soorten hoortoestellen
Er zijn verschillende soorten hoortoestellen op de markt en het is voor iedereen anders welke het best past. Zo zijn er hoortoestellen voor in het oor, maar ook voor achter het oor. Tegenwoordig is een hoortoestel klein en onopvallend. Soms is het niet eens te zien dat iemand er een draagt. Om erachter te komen welk soort toestel het best past, is het verstandig om naar een audicien te gaan. Het toewijzen van een gehoorapparaat is namelijk maatwerk en een audicien kan hier goed over informeren. De persoonlijke situatie zal eerst in kaart gebracht worden en daarna zal het gehoor getest worden. Vaak komt er een selectie van gehoorapparaten uit die het best bij de persoonlijke situatie passen.
Duurzame hoortoestellen
Hoortoestellen staan bekend om de kleine batterijen die nodig zijn om het toestel te laten werken. Deze batterijen moeten regelmatig vervangen worden en kunnen niet worden hergebruikt. Jaarlijks heeft het toestel gemiddeld 140 batterijen nodig en dat is allesbehalve duurzaam. Sinds een paar jaar is hier een oplossing voor, namelijk oplaadbare hoortoestellen. Deze toestellen zijn net als oordopjes voor muziek op te laden in een case. In deze case zit een accu die tot 24 uur aan batterij biedt. De cases kunnen opgeladen worden en zo dient het als een powerbank. De oplaadbare hoortoestellen zijn milieuvriendelijk doordat er op deze manier geen batterijen meer weggegooid hoeven te worden.
Kosten en vergoeding
Als er een gehoortest is gedaan bij een audicien en er moet een hoortoestel gekozen worden, komt ook de prijs van het toestel ter sprake. Hoortoestellen zijn niet goedkoop. Een basis gehoorapparaat kan tussen de 500 en 800 euro kosten, maar een uitgebreidere variant kan meer dan 1200 euro kosten. De prijs is afhankelijk van het soort toestel, maar ook van het merk. Als er een advies vanuit een audicien is voor een hoortoestel, dan wordt er een deel van de kosten vergoed door de basiszorgverzekering. 75% van het aankoopbedrag wordt dan vergoed, dit betekent dus dat er nog wel een eigen bijdrage van 25% betaald moet worden.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GreenAds