Achtergrond

Nieuwe wereld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit artikel maakt deel uit van de serie ‘2015: The future we want’ die OneWorld in 2013 initieerde.    

Het aflopen van de Maya kalender betekent vooral het begin van een nieuwe wereld, volgens Dorine van Norren. ‘Nieuw denken’ gaat centraal staan, ook bij het verbeteren van de wereld.

Bewustzijnsverschuiving
Het einde van de wereld werd afgekondigd op 21 december 2012. Of liever gezegd het einde van de wereld zoals wij die kennen. De Maya’s voorspelden duizenden jaren geleden een bewustzijnsverschuiving, omdat de magnetische polen van de aarde zouden verschuiven. Dat laatste blijkt waar, nu nog dat andere. Wat ontwikkelingssamenwerking betreft zijn we daar al mee bezig. De laatste vijftien jaar roepen we om meer internationale samenwerking en minder hulp. Dit is niet alleen een woordenspel maar gaat over meer gelijkwaardigheid. Het gaat ook over de erkenning van onderlinge verbondenheid. Problemen van daar zijn ook problemen van hier en andersom. Daar ging mijn blog Ontwikkelingssamenwerking bestaat niet ook over.
 

Dorine van Norren (@DorinevanN) is ex-diplomate en secretaris van de Commissie Ontwikkelingssamenwerking voor de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).
 

Oud denken
In 2015 gaan wij internationaal praten over een nieuwe ontwikkelingsagenda. De millenniumdoelen worden ervan beschuldigd ‘oud denken’ voor te stellen. Deze komen voort uit het traditionele werkterrein van organisaties zoals UNICEF: honger, onderwijs, meisjes naar school, kindersterfte, moedersterfte, ziekten. De doelen zijn verder aangevuld met milieu en mondiale systemen zoals de Wereldhandelsorganisatie. We willen naar ‘nieuw denken’. Wat houdt dit nieuwe denken in?

Nieuw denken
Veel mensen verwijzen naar Amartya Sen, die de Nobelprijs kreeg voor zijn denken over economie en samenleving. Meer vrijheid is vooruitgang zegt hij. Geld (en economie) is een middel daartoe, geen doel. Die vrijheid kan je opdelen in vijf terreinen: sociaal, economisch, veiligheid en sociale bescherming, transparantie en politieke mensenrechten.

Op basis daarvan kan je een nieuwe indeling van de millenniumdoelen maken. Daar zitten veiligheid en effectief bestuur in als nieuwe onderwerpen. De opdrachten voor de toekomst zijn dan:

• produceer en deel;
• onderwijs en alfabetiseer;
• maak gelijk;
• zorg en genees;
• bescherm;
• bouw instituties;
• handel verantwoordelijk en
• omarm elkaar in mondiaal partnerschap.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”18372″,”attributes”:{“height”:382,”width”:447,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]

Yin-yang
Samen vormen zij een wiel van ontwikkeling, wat draait om de as van yin-yang: harmonie en balans. Deze balans vinden wij door mannelijke en vrouwelijke waarden evenveel aandacht te geven. Dus naast productie, ook herverdeling en zorg voor de ander en het milieu; naast veiligheid en goede instituties, ook de erkenning van onderlinge verbondenheid en partnerschap.

Dat is wat ik iedereen toewens voor 2013. Niet het einde van de wereld, maar een bright new world!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons