#DEWEEKINTWEETS – “Voor kenners een veel gebruikte poortwachter van economisch nieuws en analyse: hij verwijst naar interessante artikelen, de beste columns en andere fijne bronnen. Zeer de moeite waard.” Die aanbeveling van weekblad Vrij Nederland geeft de status aan van Robert Went, medewerker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Correspondent noemde hem "de best geïnformeerde econoom van Nederland", en voor OneWorld maakt hij elke week een selectie uit zijn tweets.
Ongelijkheid
Het regent recensies op blogs en in tijdschriften van "Capital in the 21st Century", het nu al standaardwerk van Thomas Piketty. The New Yorker publiceerde een goede introductie tot Piketty in zes grafieken.
Piketty's Inequality Story in Six Charts — Good introduction to Piketty's work in New Yorker — http://t.co/MNRU9wsgxj pic.twitter.com/XuMTLWC2tv
— Robert Went (@went1955) 26 maart 2014
Globalisering
De Bertelsmann Foundation concludeert in een nieuwe studie dat de ontwikkelde landen het meest van globalisering hebben geprofiteerd. Is dat nieuws? Niet echt eigenlijk. Interessant is vooral om te zien hoe dit berekend is. De auteurs hebben een schatting gemaakt van het positieve effect van globalisering op economische groei. Zoals meestal in dit soort studies wordt naar de kosten van nadelen en voor verliezers niet gekeken.
Something's missing in @BertelsmannFdn's "Who profits most from globalization?" [http://t.co/86mnbkpCN7] Gdp growth only, no costs loosers?
— Robert Went (@went1955) 29 maart 2014
Robots (1)
Veel aandacht op blogs en in de pers voor de mogelijkheden en gevolgen van nieuwe technologische ontwikkelingen, samengevat als "robots". Wat kunnen robots nu al en in de toekomst? Gaan robots straks al het werk voor ons doen, en worden wij dan allemaal werkloos? Niemand weet het nog precies en er zijn veel speculaties. Een serieuze poging om zicht te krijgen op de mogelijke reikwijdte en gevolgen van robots is dit artikel van Nate Silvers's nieuwe project FiveThirtyEight.
The Shift From Low-Wage Worker to Robot Worker — Interesting piece from @FiveThirtyEight — http://t.co/HGzH9nPEi6
— Robert Went (@went1955) 26 maart 2014
Robots (2)
Een interessante kijk op de mogelijkheden en beperkingen van robots en de wereld van de robotontwikkelaars biedt dit artikel uit Popular Mechanics, dat gaat over een heuse wedstrijd tussen robots.
Behind the Scenes at the Robot Olympics — Nice and informative piece from Popular Mechanics — http://t.co/mBKctUl3D4 pic.twitter.com/10eZAhC9a8
— Robert Went (@went1955) 28 maart 2014
Grafiek van de week: Chinese groei
De groei in China neemt iets af, maar de bijdrage van China aan de economische groei in de wereld blijft volgens het IMF groter dan in het verleden het geval was.
Graph: Even though growth in China is slowing, the IMF forecasts it to contribute more than before to global output pic.twitter.com/L9hxQCrxu1
— Robert Went (@went1955) 27 maart 2014
Zelfrijdende auto's (1)
Een groot deel van de 100 miljard dollar die de autoindustrie in de wereld aan Research & Development (R&D) uitgeeft, wordt besteed aan onderzoek om zelfrijdende auto's in de toekomst mogelijk te maken. Morgan Stanley berekende de economische voordelen van bestuurderloze auto's.
The Economic Benefits of Driverless Cars — Very interesting from RobotEnomics — http://t.co/ltteGA8NB7 (↬ @ldaalder) pic.twitter.com/i2xXugUvjm
— Robert Went (@went1955) 27 maart 2014
Zelfrijdende auto's (2)
The Atlantic schrijft over onderzoek dat laat zien dat we veel minder auto's nodig hebben wanneer deze zonder chauffeur kunnen rijden. "Waar wachten we nog op?", denk je als je dat leest. Nog even geduld, wordt hard aan gewerkt…
If Cars Really Could Drive Themselves, How Many Would We Need? — The Atlantic — http://t.co/VpuqvIzvHq
— Robert Went (@went1955) 21 maart 2014
Nederlandse economie in 2013
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert jaarlijks een serie nuttige en interessante boeken die gratis op de site te downloaden zijn – daar kan de OESO nog wat van leren! Dit net verschenen boekje is slechts 55 pagina's dun maar geeft een mooi kort overzicht over de Nederlandse economie in 2013, met grafieken en tabellen.
Nederland in 2013: Een economisch overzicht — Nieuw van @statistiekcbs — http://t.co/wl8dfKjgMG pic.twitter.com/pFwjIM8dye
— Robert Went (@went1955) 31 maart 2014
Volgtip van de week
Collega twitter-econoom Lukas Daalder (@ldaalder) is portfolio manager bij Robeco en werd onlangs genomineerd voor de Dutch Investment Influentials. Hij maakt elke werkdag Best of the Web (#BotW), met de beste grafieken, figuren en tabellen in Economics. Editie 1000 verschijnt in mei, en het is een van de eerste dingen die ik 's ochtends bekijk:
Extra: "De week in tweets" op twitter
De eerste editie van "De week in tweets" vorige week is enthousiast ontvangen op twitter. Reacties en suggesties welkom.
Voor als je z'n tempo niet bij kunt houden: @went1955 heeft nu ook een twitterblog http://t.co/C0ZTNYyZsU
— Rutger Bregman (@rcbregman) 26 maart 2014
@sheilasitalsing @went1955 ik heb die tweet weer gefavorite. dit is meta-huiswerk.
— Martin Visser (@martinvisser) 26 maart 2014
Zie je door alle tweets het bos niet meer? Deze week interessant: ongelijkheid, separatisme & welzijn: http://t.co/b9HRDBPlow @went1955
— oneworldnl (@oneworldnl) 26 maart 2014