#dWiT#8 – “Voor kenners een veel gebruikte poortwachter van economisch nieuws en analyse: hij verwijst naar interessante artikelen, de beste columns en andere fijne bronnen. Zeer de moeite waard.” Die aanbeveling van Vrij Nederland geeft de status aan van Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Correspondent noemde hem "de best geïnformeerde econoom van Nederland", en voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 131 tweets van afgelopen week.
Vragen?
Je gaat naar een presentatie, en daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Wat doe je? Zeer herkenbaar kennelijk, want mijn meest doorgestuurde en bewaarde tweet van deze week.
LOL, brilliant! "How to ask a conference question" — @EMManchester (↬ @RoutledgeEditor) pic.twitter.com/LdnFW9RGB0
— Robert Went (@went1955) May 7, 2014
Financialisering en maakindustrie
In ons land en in andere westerse landen maken beleidsmakers, vakbonden en ondernemers zich druk over de afname van de werkgelegenheid in de maakindustrie. Gehoopt wordt op bedrijven die hun productie (deels) terughalen – reshoring – en daar wordt ook beleid voor ontwikkeld. De vraag is hoe succesvol dat kan zijn, en daarbij is onder andere van belang na te denken over de vraag wat de gevolgen zijn van wat wel "financialisering" genoemd wordt: de dominantie van de financiële sector en de grotere nadruk op "shareholder value".
How Finance Gutted Manufacturing — Very interesting piece by Suzanne Berger in Boston Review — http://t.co/V0qQAwHMyK pic.twitter.com/tD5nklwKh6
— Robert Went (@went1955) 11 mei 2014
(Ro)botsourcing
De vraag of robots straks een – aanzienlijk? – deel van ons werk overbodig gaan maken, houdt vele gemoederen bezig. En terecht, want de implicaties kunnen groot zijn. Het is niet moeilijk geruststellende – er komen wel weer nieuwe banen – of alarmerende – 80 procent van de taken kan worden geautomatiseerd – woorden te spreken, maar eigenlijk weten we gewoon nog niet wat de implicaties gaan zijn. Een intelligente manier om daar over na te denken met drie scenario's, wordt in dit interview geschetst door Andrew McAfee, een van de auteurs van de bestseller "The Second Machine Age."
Robots Will Take Our Jobs: Three scenarios how technology will change the workforce — Slate —http://t.co/LDpyzmFxkq pic.twitter.com/AliMMbl0e1
— Robert Went (@went1955) May 6, 2014
Ook de vraag of het inzetten van meer robots eraan bij kan dragen dat eerder naar andere landen uitbesteed werk weer teruggehaald wordt, bijvoorbeeld naar ons land, is aan de orde.
Botsourcing: Robots Are Starting to Make Offshoring Less Attractive – Harvard Business Review –http://t.co/tZqAoxgqFj pic.twitter.com/CyHizptDvO
— Robert Went (@went1955) 12 mei 2014
Andere economiestudie
Sinds de financiële crisis de wereld overviel ligt de economische wetenschap enigszins onder vuur: waarom zagen jullie dit niet aankomen, is een veelgehoorde vraag. 42 netwerken van economiestudenten uit 19 landen publiceerden deze week een oproep waarin ze om een andere invulling van hun studie vragen.
International student call for pluralism in economics: Manifesto 42 networks of economics students in 19 countries — http://t.co/BKfd0sSK4v
— Robert Went (@went1955) 5 mei 2014
Econoom Antonio Fatas reageerde op deze oproep met vier fouten die volgens hem in de opleiding van economen worden gemaakt, met gevolgen voor het onderzoek van economen. Interessant!
Refocusing economics education — Must-read from Antonio Fatas — http://t.co/9j6bfiB4sk
— Robert Went (@went1955) 5 mei 2014
Gary Becker RIP
Na het overlijden van econoom Gary Becker, winnaar van de Nobelprijs, verschenen veel lovende stukken over de bijdrage die hij geleverd heeft aan de economische wetenschap. Deze short guide bijvoorbeeld.
The vast influence of Gary Becker — A short guide from @voxdotcom — http://t.co/RFMYzI1FG3
— Robert Went (@went1955) 5 mei 2014
De benadering die Becker propageerde is echter niet onomstreden. Er is kritiek op het "economisch imperialisme" van economen die alles denken te kunnen verklaren.
LOL! "Gary Becker and toothbrushing economics" — Alan Blinder on Lars P. Syll blog — http://t.co/o6r22kXdDg pic.twitter.com/0xiNKOdREv
— Robert Went (@went1955) 8 mei 2014
Economists Say The Funniest Things — Unlearning Economics — http://t.co/QosN1PwrLp
— Robert Went (@went1955) 9 mei 2014
Piketty mania
In het najaar komt de Bezige Bij (BB) met een Nederlandse vertaling van Piketty. Voor de rechten is meer dan 125.000 euro betaald, dus de BB rekent op een flinke verkoop. Er worden nu al Piketty leesgroepjes opgericht hier en daar rond het Engelse boek, ik kreeg ook een paar uitnodigingen. Gaan straks met de Nederlandse uitgave de jaren 1960 en 1970 weer herleven, toen door het hele land in clubjes Marx gelezen werd? Het is onvoorspelbaar, zoals aardig wordt beschreven in dit blog van uitgever Harvard University Press van de Engelse Piketty. Leuk koffiekopje staat daar trouwens bij als illustratie: waar is dat te koop?
Nice piece (and coffee cup)! "Selling Thomas Piketty" — Harvard University Press Blog — http://t.co/dsd4yvPBAf pic.twitter.com/4cDk2kNfJi
— Robert Went (@went1955) 13 mei 2014
Reacties, commentaar en suggesties welkom op deweekintweets@icloud.com. Ik kan helaas niet beloven dat ik op elke mail reageer.