Achtergrond

De week van Went in tweets #16

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#16 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 177 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Lessen uit Brazilië
Nee niet over voetbal, maar over armoedebestrijding. Een mooi informatief stuk op een van de wonkblogs uit de VS.

Sex, leugens en sociale media
In de Financial Times een boeiend artikel over hoe Twitter een einde heeft gemaakt aan sociale conversaties bij de waterkoeler en het koffieapparaat. En dat terwijl de wereld doornemen en – positief! – roddelen erg nuttig kan zijn.

Robots
Wie dit blog eerder heeft gezien, weet dat ik regelmatig links heb over robots. Daar verschijnt enorm veel over en is ook in beleidskringen aandacht voor. Drie relevante tweets deze week. Om te beginnen een voor de hand liggende vraag: wat is een robot eigenlijk? Nou, daar blijkt geen eenvoudig antwoord op te geven.

OneWorld Magazine heeft deze maand een aantal artikelen over robots, waaronder dit mooie stuk van Sheila Sitalsing.

En tot slot de vraag die ons allemaal bezighoudt: kan een robot straks ook míjn werk overnemen? 

TTIP: wie wint de slag?
De vraag of het voorgenomen vrijhandelsverdrag tussen de VS en Europa een goed idee is, wordt op veel plaatsen door veel mensen en organisaties aan de orde gesteld. En dat is een goeie zaak: ook handelsverdragen zijn te belangrijk om aan de experts over te laten. Op De Correspondent stond deze week een geïnformeerde bijdrage aan deze discussie.

Piketty-boek: tipje van de sluier
Ook deze week lichtte Amsterdam University Press (AUP) een tipje van de sluier over het Piketty-boek dat ik met hen maak. Daarin, zo blijkt uit deze pagina in de najaarsaanbieding met AUP-boeken voor de boekhandel, komen acht mooie bijdragen van Nederlandse economen en journalisten. En minister Lilianne Ploumen schreef een aanbeveling. 

E-mailmelding
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons