Pompoenen, courgettes, bieten, aardappelen, rodekool, prei… Zelden word ik zo hebberig van de aanblik van verse groente als bij bioboerderij de Boterbloem aan de rand van Amsterdam.
Voordat jullie denken: dit wordt weer zo’n hipsterlofzang op local food van iemand die nooit buiten de Randstad is geweest en die haar kantoorbaan opgaf om een tomatenketchupfactory te beginnen…dat wordt dit verhaal niet.
“Een stadsboerderij waar de boerin met zand onder de nagels rondloopt en ter plekke aardpeertjes voor je uitgraaft, waar vind je die nog?
Het leuke van de Boterbloem is dat het geen opgepoetste modelstal is met wat showpony’s en een drie sierkippen, maar een échte boerderij die me doet denken aan oude familiebedrijven in Brabant. Het is er niet aangeharkt of Landleven-achtig fotogeniek. Er staan halfdoorgeroeste werktuigen in de open schuur. Er hangt een voorraad hooitouwtjes aan de balken voor je-weet-maar-nooit. De kippen scharrelen in iets wat een berg onkruid lijkt, maar in werkelijkheid heel veel soorten sappig gras is.
“De kippen scharrelen in iets wat een berg onkruid lijkt, maar in werkelijkheid heel veel soorten sappig gras is
Vanaf het erf stap je zo de Lutkemeerpolder in. Kijk je aan de voorkant nog uit op Osdorp, de MacDonalds en dierenpension Pocahondas (‘poezen, cavia’s, honden en andere soorten’), aan de achterkant is weidse leegte.
Op 19 juli om een uur ‘s middags meldde zich een delegatie van SADC en de gemeente op de boerderij. Ze kwamen met de mededeling dat Trijntje haar akkers binnen vier maanden schoon moet opleveren, zodat de grond bouwrijp gemaakt kan worden. Zij voelde toen letterlijk en figuurlijk de grond onder haar voeten wegzakken. De familie Hoogendam verkocht haar grond in 1953 aan gemeente Amsterdam, daarna zijn de akkers gepacht tot 2002. Sindsdien is er een bruikleenovereenkomst.
Op de website van SADC meldt de projectmanager: “Wij onderzoeken of het mogelijk is dat De Boterbloem rond de boerderij nog ruimte overhoudt voor voedselproductie. En daarnaast kijken wij naar diverse andere mogelijkheden van de boerderij: als een ontmoetingspunt voor nieuwe gebruikers, als groenbeheerder van het gebied en als voorbeeldboerderij om te laten zien waar ons eten vandaan komt”.
Een voorbeeldboerderij dus, maar dan eentje zonder akkers.
“Een voorbeeldboerderij, maar dan eentje zonder akkers