Achtergrond

De week van Went in tweets #40

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#40 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 208 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: Galgenhumor

Lang geleden: Met heel veel mensen de straat op

TTIP
Erg veel nieuws deze week over TTIP, het vrijhandelsverdrag waarover de VS en de EU onderhandelen. De Europese Commissie publiceerde een deel van de teksten waarover onderhandeld wordt.

De Europese Commissie kwam ook met een rapportage over en reactie op de brede raadspleging over TTIP die zij zelf georganiseerd had.

En het NRC interviewde econoom Jeronim Capaldo, die in berekeningen met het model dat de VN gebruikt voor prognoses, tot de conclusie komt dat Europa 600.000 banen kan verliezen door TTIP. Serious business, waar onze minister van Handel Lilianne Ploumen ongetwijfeld binnenkort op gaat reageren.

Tot slot over TTIP een uiterst relevant artikel over de vraag of TTIP en democratie zich wel met elkaar laten verenigen. In de discussie over de voors en tegens van TTIP, die in ons land nog maar nauwelijks serieus begonnen is, zou deze vraag wat mij betreft veel centraler mogen komen te staan.  

Euro
Mooie actie van Martin Visser van De telegraaf. Hij vroeg twintig Nederlandse hoogleraren economie of de euro houdbaar is volgens hen. Een nipte meerderheid denkt nog steeds van wel. 

In 1997 nam ik samen met Kees Vendrik en Geert Reuten het initiatief tot een verklaring van economen tegen de euro. Die verklaring van 70 economen is nog steeds lezenswaardig, en circuleert nog regelmatig op blogs en twitter. Professor Luc Soete was een van onze ondertekenaars, en hij denkt nu dat de euro nog wel overeind te houden is.

Je suis Charlie

Commitment to development
Het gezaghebbende Center for Global Development in Washington publiceert elk jaar een rapport waarin gekeken wordt hoe het beleid van rijke landen uitpakt voor opkomende landen. En dat dan op verschillende dimensies gemeten, dus niet alleen hulp maar beleidscoherentie over een breed spectrum. Het nieuwe rapport is net uit.

150 jaar vooruitgang
We zijn veel korter gaan werken, en in de daarmee uitgespaarde uren kijken we naar de televisie. 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons