Achtergrond

De week van Went in tweets #46

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#46 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), en schrijft samen met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL. Hij twittert daarnaast veel over economie en globalisering, en voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn beste tweets. Uit zijn 225 tweets van deze week zijn dit de 11 die je niet mag missen.

Cartoon: Idioot

Greece is the word (bis)
Heel veel aandacht weer voor Griekenland deze week. Dat zal voorlopig nog wel even zo blijven, want zodra de ene crisis is opgelost dient de volgende zich weer aan. Er komen nog heel wat spannende momenten en 'deadlines'.

Uit de enorme hoeveelheid tweets en artikelen die afgelopen week over Griekenland is verschenen, kan ik met gemak een paar special issues van dit blog in elkaar plakken, met allemaal interessante analyses en gezichtspunten. Maar dan kun je net zo goed al mijn tweets gaan teruglezen, dus ik selecteer er toch maar een paar die je echt even gezien moet hebben. Om te beginnen zijn dat er twee van vóór het akkoord van afgelopen vrijdag.

Hilarisch is deze rap over de Griekse crisis. Werd ik – dat is het mooie van Twitter – op geattendeerd door een tweet van een chief economist uit Boston, maar blijkt gemaakt te zijn door de VARA – waar ik 'm kennelijk gemist had.

En dan ook nog twee interessante artikelen van James Galbraith, hoogleraar economie in de VS en zoon van de beroemde vader. Ik heb hem een jaar of tien terug een paar keer ontmoet tijdens conferenties in Brussel. Daar kwamen we bij elkaar met een grote groep Europese economen, om alternatieven te bedenken voor de dominante economische koers van de Europese Unie. James was daar soms als gast, spreker en adviseur bij aanwezig, en hij adviseert nu Yanis Varoufakis. Hij liep een week mee tijdens de onderhandelingen en schreef daar dit mooie stuk over. 

Over hoe we de uitkomst van het akkoord in Europa vrijdagavond volgens hem zouden moeten interpreteren, schreef Galbraith dit artikel.

Lessen in investeren

Vakbonden: goed idee
Een opmerkelijk artikel van Nick Kristoff, een van de bekendste New York Times-columnisten met ruim 1,5 miljoen volgers op Twitter. "Net als de meeste andere Amerikanen moest ik nooit wat van vakbonden hebben", schrijft hij, "maar dat had ik verkeerd gezien".

Zelf ben ik meer dan 25 jaar lid van een vakbond, dus ik was al overtuigd. Maar het is interessant – en hoopgevend, vind ik – om te zien dat in de VS meer opiniemakers en onderzoekers onder andere op het belang van sterke vakbonden wijzen in discussies en rapporten over het verkleinen van de daar immense inkomensverschillen. Een aanrader daarom, dit stuk.

Economie van Overmorgen 'meet-up'
Erg leuk: Pakhuis de Zwijger gaat voortaan een avond organiseren over de longreads die Hella Hueck en ik voor RTL maken over de Economie van Overmorgen. Dat is een idee van directeur Egbert Fransen van De Zwijger, die enthousiast was over "Wij eisen geluk!", longread #3 in onze serie. We beginnen 26 maart, en dan stellen we de vraag hoeveel globalisering een mens eigenlijk aankan.

Minister Lilianne Ploumen is die avond ook van de partij, en we gaan het met haar en u – toegang gratis – over Europa, globalisering en TTIP hebben, want daarover gaat onze longread #4. Die zijn we nog aan het maken, en die komt zondag 22 maart online op de site en in de apps van RTLNieuws en RTLZ.

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons