Achtergrond

De week van Went in tweets #47

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#47 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), en schrijft samen met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL. Hij twittert daarnaast veel over economie en globalisering, en voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn beste tweets. Uit zijn 151 tweets van deze week zijn dit de 12 die je niet mag missen.

Sollicitatie

IMF wil sterkere vakbonden
Geen beter bewijs dat de wereld verandert deze week, dan dit onderzoek van het IMF waarin geconcludeerd wordt dat de verzwakking van de vakbeweging de ongelijkheid vergroot heeft. 

Vorige week signaleerde ik al in dit blog dat op interessante plekken een herwaardering plaatsvindt van de vakbeweging, en deze studie van het IMF gaat daar zeker verder aan bijdragen. "Aan het einde der dagen zult gij vreemde gezichten zien", zei mijn redelijk bijbelvaste vader vroeger dan altijd.

Economen: humor
Niet alle collega-economen zijn er dol op, maar een gezonde dosis zelfrelativering vind ik heel heilzaam in deze tijd waarin vaak (veel te) veel waarde wordt toegekend aan wat economen zeggen. Deze strip bijvoorbeeld. Voor een serieuze beschouwing over wat economen vermogen, kun je bij deze longread terecht.

Voorspellen is moeilijk…
… zo weten we allemaal. Bij Newsweek halen ze deze week een treffend artikel van 20 jaar geleden uit de mottenballen, waarin geen toekomst voorzien wordt voor internet.

ISDS-mechanisme en TTIP in discussie
Volgens peilingen van de Europese Commissie is meer dan 80 procent van de Nederlanders voorstander van TTIP, het voorgenomen nieuwe handelsverdrag tussen de VS en Europa. Maar dat heeft er misschien ook wel mee te maken dat de meeste mensen in ons land nog geen flauw idee hebben wat dat is, en betekent. Een van de omstreden onderdelen van TTIP wordt – als de plannen doorgaan – een internationaal hof waar Amerikaanse investeerders rechtzaken kunnen aanspannen tegen Europese regeringen, en Europese bedrijven tegen de Amerikaanse regering. De kritiek daartegen is groot en neemt toe, nu ook in de VS.

Interessant is dat ook een van de bekendste vrijemarkt-denktanks uit de VS, het CATO instituut, zich tegen ISDS heeft gekeerd.

De verantwoordelijke minister voor de TTIP-onderhandelingen in ons land, Lilianne Ploumen, heeft intussen met sociaal-democratische collega's uit o.a. Duitsland en Frankrijk het initiatief genomen om tot een afgezwakte versie van ISDS te komen.

Hella Hueck (RTL) kreeg de verantwoordelijke EU-commissaris Malmström voor de TTIP-onderhandelingen 10 minuten te spreken, en dat resulteerde in een mooi interview over TTIP en ISDS. 

Dat alles komt ongetwijfeld ook ter sprake op de bijeenkomst die Hella en ik op 26 maart organiseren met en in Pakhuis De Zwijger over onze vierde longread in de RTL-serie "Economie van Overmorgen", die zondag 22 maart verschijnt. Minister Ploumen is die avond ook aanwezig en komt uitgebreid aan het woord – toegang gratis.

Nederland waterland
Mijn meest doorgestuurde en als favoriet bewaarde tweet van deze week laat zien hoe veel water we in ons land hebben.

Amsterdam vs. Washington
Vox.com pikte deze interessante poging van onze ambassade in Washington op om beeldvorming over ons land te corrigeren. 

 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons