Wat een heerlijke, ongemakkelijke liefdesverhalen hebben we de afgelopen weken weer kunnen volgen. Theo, Jan, Tom, Bertie en Geert. Iedereen kent de boeren uit Boer Zoekt Vrouw. Zondag is alweer de laatste aflevering. Wij geven alvast wat adviezen voor volgend seizoen.
Wat dragen sterren bij aan een betere wereld?
OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.
Groot fan van Boer Zoekt Vrouw is mijn collega Eva Schram. Ze kijkt iedere week en deelt op maandag graag haar commentaar op het programma met de rest van de redactie.
Marten: “Boer Theo, boer Jan, boer Tom, boerin Bertie, boer Geert. Wie is je favoriet uit deze serie?”
Eva: “O jee, meteen een lastige! Ik zou natuurlijk boer Tom kunnen zeggen, dat is de knapste en jongste van het stel. Maar ik vind zijn unibrow en vooral zijn opmerkingen over hoe fijn het is om een vriendin te hebben 'want dan kan ze lekker koffie komen brengen' behoorlijk onaantrekkelijk. Geile Geert heb ik meer leren waarderen gaande het seizoen: hij is duidelijk op zoek naar een maatje. Van Bertie kan ik elke week alleen maar zeggen dat ze zo'n mooi huis heeft, verder weet je als kijker na al die weken eigenlijk nog steeds bar weinig van haar. Theo is een aandoenlijke lieverd, maar heeft wat meer ballen nodig. Dus ik ga toch voor Jan, die Texelse schapenboer: vrolijk, spontaan, maakt veel grappen. Hij is ook geen lichtend voorbeeld van vrouwenemancipatie, maar hij is wel overduidelijk verliefd op Rianne. Ook al is ze twee koppen groter.”
[[{“fid”:”34990″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”De boeren uit Boer Zoekt Vrouw stellen zich voor”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”De boeren uit Boer Zoekt Vrouw stellen zich voor”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”LuckyTV: Boer zoekt vrouw – Even Voorstellen DEEL 3!”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
De boeren stellen zich voor (Lucky TV)
Marten: “Boer Jan is leuk, maar die Rianne met haar kattencamera en de vele foto’s van haar overleden vriend… Ik weet het niet! De klik tussen beide is duidelijk, maar om dan ook gelijk over kinderen te beginnen en vreemde Russische namen te verzinnen… Opvallend eigenlijk dat veel van de thema’s waar OneWorld zich mee bezig houdt samenkomen in dit programma: vrouwenemancipatie, homoseksualiteit en natuurlijk goed voedsel, moderne landbouw, megastallen.”
Het is gewoon makkelijk voor de dingetjes eromheen, bijvoorbeeld de koffie of cake brengen, als we wat vergeten zijn (Tulpenboer Tom over het hebben van een vriendin)
Eva: “Hahaha ik was de kattencamera even vergeten ja! Dat is toch bizar? Een webcam om je vier (!) katten in de gaten te kunnen houden als je niet thuis bent? Maar goed, je hebt gelijk over de thema's. Met het verschil dat op die thema's de meeste boeren juist behoorlijk conservatief zijn, en wij niet. Ze hebben het nooit over goed voedsel. Hun boerderijen zijn bolwerken van traditionele landbouw. Onze voedsel-collega Emma gaat zelfs zover te zeggen dat Boer Zoekt Vrouw 'een verheerlijking van de wereldvernietigende landbouw' is. En ik moet ook zeggen: ik schrik wel eens van wat ik zie. Zoals vorig seizoen, die boer Jan in Canada, die had me toch een kippen… En een paar seizoenen eerder had je geitenboer Frank uit Limburg. Die schuur bomvol witte geiten… Overigens had hij een meisje voor de logeerweek uitgenodigd – Berber heette ze geloof ik – die vegetariër bleek te zijn! Dat zorgde voor de nodige frictie, en niet veel later mocht ze vertrekken.”
Geitenboer Frank ontmoette zijn vriendin Anita in 2010 bij Boer Zoekt Vrouw.
Marten: “Het zijn ook nooit biologische boeren of mensen die zich inzetten voor een beter milieu. Ze komen vaak niet verder dan een ligstal of het tonen van de koeien terwijl die in de wei rondlopen. Wacht – we hadden natuurlijk wel homoboer Willem! Die had een biologische zorgboerderij. Maar kan me niet herinneren dat er veel over de insteek van zijn boerderij gesproken werd. Helaas is hij geen praktiserend boer meer…"
Het zou Boer Zoekt Vrouw sieren een klein beetje in te gaan op de effecten van de grootschalige landbouw en intensieve veeteelt
Marten: "Het is en blijft wel een datingprogramma, dat toevallig over boeren gaat en dat ook een beetje het leven van een agrariër romantiseert. Daar past niet heel veel geklets in over biologische landbouw en verantwoord omgaan met koeien, toch?”
Boer Willem
Eva: “Het ging als we boer Willem zagen vooral over het zorggedeelte van zijn boerderij, dus de werkplekken die hij bood aan mensen met een handicap. Ook goed, mag van mij veel aandacht voor gevraagd worden, maar ik denk dat het Boer Zoekt Vrouw ook zou sieren een klein beetje in te gaan op de effecten van de grootschalige landbouw en intensieve veeteelt. En ook hoe dat anders kan. Er is vaak genoeg kritiek geweest dat het programma niet op de publieke omroep hoort omdat het geen informerende waarde heeft. Zoals je zegt: het is een datingprogramma dat toevallig over boeren gaat. Maar als KRO-NCRV dit wil blijven maken, denk ik dat ze er goed aan zouden doen het iets meer inhoud mee te geven. Wat ze voor mijn idee wél heel goed doen is het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in de sector. Dat wordt heel natuurlijk gebracht, de manier waarop Boer Willem en dit seizoen Boerin Bertie op zoek zijn/waren naar mensen van hetzelfde geslacht. Terwijl dat volgens mij in veel boerengemeenschappen niet per se heel makkelijk geaccepteerd wordt…”
[[{“fid”:”34995″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Boerin Bertie over de gevolgen van deelname aan Boer Zoekt Vrouw”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Boerin Bertie over de gevolgen van deelname aan Boer Zoekt Vrouw”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Boerin Bertie: ‘Ik ben op zoek naar liefde, daar gaat het om'”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Boerin Bertie over de gevolgen van deelname aan Boer Zoekt Vrouw (Omroep Zeeland)
Marten: “Mee eens! Ik was ook ontroerd door de liefdespogingen van boer Willem en zijn mannen. Ik denk trouwens dat we van boerin Bertie een heel ander beeld hadden gekregen als de makers haar hadden laten praten over haar boerenbedrijf en de problemen en voordelen die daar bij komen kijken. Dan was ze vast spraakzamer geweest dan aan tafel bij haar meiden. En neem Boer Geert, die was ongetwijfeld een lofzang gaan houden op zijn bloemkolen! Het hoeft natuurlijk niet te gaan over Europese regelgeving, gemodificeerd voedsel en schaalvergroting, maar iets meer diepgang kan zeker geen kwaad.”
Eva: “Precies. We hebben nu al honderd keer gezien hoe een koe de melkmachine in geholpen wordt en hoe je die tuiten op de uiers zet. Maar wat doet zo'n boer aan het verschonen van de lucht in de stal? Maar, eerlijk is eerlijk, we hebben dit seizoen wel van Geert geleerd hoe je een boerenkool lossnijdt. En dat deed hij heel gepassioneerd. Maar goed, ik zou dus heel graag een keer een biologische veeboer willen zien. Maar misschien zijn die wel allemaal heel gelukkig in de liefde.”
Marten: “En dan Yvon Jaspers. Dit seizoen bracht ze haar hond mee naar de boeren. Moet ze volgend jaar een voedingsdeskundige meenemen of moet haar rol gewoon blijven zoals het is?”
Eva: “Nou dat lijkt me ook weer wat ongeloofwaardig. Ik zou die voors en tegens van traditionele landbouw liever door de boeren en de deelnemers besproken zien. Maar we hadden het eerder over het gebrek aan vrouwenemancipatie in het programma. Daar zou Yvon wat mij betreft wat meer aan mogen doen. Een voorbeeld: eerder dit seizoen tijdens de speeddates zei een van de vrouwen van Tom dat ze hem graag wilde helpen bij zijn administratie, want daar had ze al ervaring mee. Hallo? Je wilt toch z'n vriendin worden, niet z'n secretaresse? Daar had Yvon wel eens een kritische vraag over mogen stellen."
Eva: "Of als een van de boeren weer eens begint over hoe 'handig' het is om een vrouw te hebben die kookt en schoonmaakt, dan moet Yvon zo iemand een verbaal knietje in de ballen geven. Ik ben wel een beetje bang dat het nu lijkt alsof ik neerkijk op vrouwen die ervoor kiezen om niet te werken en voor een gezin te zorgen. Dat is absoluut niet zo, maar het moet wel een bewuste keuze zijn. Niet dat ze het doen omdat ze het gevoel hebben dat het moet van de man waar ze verliefd op zijn.”
CONCLUSIE
Boer Zoekt Vrouw. Misschien wel het saaiste programma van de Nederlandse televisie. Er gebeurt bijna niks. Ja een beetje kijken, een beetje proeven, een beetje voelen, een beetje meehelpen op de boerderie, een beetje praten en een paar ongemakkelijke stiltjes. En dan tadaaaa: daar is de liefde! Die kneuterigheid vinden we allemaal skitterend. Boer Zoekt Vrouw mag nog jaren doorgaan. Maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen: voor een programma van de publieke omroep mag er wel wat meer inhoud in. Meer aandacht voor vrouwenemancipatie en goed voedsel. De deskundigen van OneWorld Food en Love denken graag met Yvon mee!
[[{“fid”:”34025″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Ik doe mee en steun OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Ik doe mee en steun OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Ik doe mee en steun OneWorld”,”title”:”Ik doe mee en steun OneWorld”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”},”link_text”:null}]]