Partnerbericht

5 tips voor een goede start in het buitenland

Je hebt voorbereidende trainingen gevolgd, ingepakt, afscheid genomen. Je bent klaar voor het avontuur om te gaan wonen en werken in Afrika of Azië. Eenmaal aangekomen is het zaak zo snel mogelijk vertrouwd te raken met je nieuwe omgeving. Maar waar begin je? Deze vijf tips van VSO-ervaringsdeskundigen helpen je op weg.

1. Kijk de kat uit de boom

Alles is nieuw als je arriveert: de mensen, taal, cultuur, het voedsel en je huis. Dat is even wennen. Laat je niet uit het veld slaan – het went vanzelf. Ga achteroverzitten en observeer de wereld om je heen. Kijk en luister goed naar iedereen. En het belangrijkste: zonder te beoordelen en veroordelen. Eigenlijk moet je Nederland even helemaal vergeten, zodat je je kunt openstellen voor al het nieuws om je heen. Laat jezelf vooral niet gek maken door alles wat op je afkomt. Dat is zonde want wat volgt is een onvergetelijke ervaring.

2. Ga op verkenning

Binnen blijven lijkt misschien de veiligste en snelste manier om een thuis te creeren op je nieuwe plek. Maar daar zijn je voorgangers het niet meer eens. Alles op je af laten komen doe je niet in je eigen huis. Ga naar buiten en verken de omgeving. Bezoek de markt, het postkantoor, winkels. Zo leer je de omgeving en lokale bevolking beter kennen. Ook weet je meteen wat er in de buurt te koop is en wat niet. Op een plek blijven en jezelf isoleren, moet je vooral niet doen.

3. Maak nieuwe vrienden

Zelfs als je de taal maar matig beheerst, is het goed om contact met anderen te maken. Je nieuwe buurtgenoten zijn waarschijnlijk net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hen. Probeer dus tijdens je verkenningstocht een praatje te maken met mensen. Het is leuk en handig om veel sociale contacten op te doen. Je voelt je echt sneller thuis. En als er iets is of je hebt een vraag, kan je bij iemand terecht. Bovendien ben je dan niet meer een vreemdeling die even op bezoek komt.

4. Proef alles

Een nieuwe keuken kan een beetje afschrikken. Veel keukens buiten Nederland hebben een zeer gevarieerd aanbod. Dieren die wij als insect of huisdier beschouwen, kunnen zomaar op de menukaart staan. Als je daar al wijs uit kunt worden. Duik er gewoon in, ga op culinair avontuur. Is het niet lekker, dan vind je vast een discrete manier om het hapje weg te moffelen (tip: neem altijd een boterhamzakje mee). Locals vinden het geweldig als ze merken dat je openstaat voor hun cultuur, en vrienden zijn dan ook snel gemaakt.

5. Stel een doel op

Je bent daar met een reden. Ga daarom met je manager om de tafel zitten en maak een duidelijk werkplan, opgedeeld in duidelijke stappen. Zo weet je wat je te doen staat en voel je je minder verloren. Ook hier geldt: kalm beginnen, eerst observeren. Als je meteen alles wilt aanpassen, zullen je lokale collega’s zich snel tegen je keren. En je moet het juist samen gaan doen. Ga eerst voor het vertrouwen en daarna stapje voor stapje voor jouw einddoel. Zonder vertrouwen bereik je dat niet.

De VSO-aanpak: delen van kennis voor blijvende verandering

Met het delen van kennis, leggen VSO’ers en hun lokale collega’s samen de basis voor een blijvende verandering. Dat is de VSO-aanpak. Kennis delen vraagt om mensen die zich daarvoor willen inzetten. Die vol enthousiasme soms wel 2 jaar van hun leven geven om echt iets te bereiken.

Herken jij jezelf?

Lijkt het je interessant een periode in het buitenland te werken? Jouw kennis te delen en je eigen werkervaring te verbreden? Bekijk op www.vso.nl wat de mogelijkheden zijn voor werken in Afrika en Azie of ontvang nieuws van VSO.