“De film is een ludieke aanklacht tegen het gebrek aan schone toiletten
Maar liefst 58 procent van de 1,3 miljard Indiërs heeft geen wc. De toilet-lozen trekken voor dag en dauw met een fles water naar het veld of richting de spoorrails om zich daar te ontlasten. “We geven meer geld aan mobiele telefoons uit dan aan wc’s”, zegt film directeur Shree Narayan Singh. Hij houdt de samenleving graag een spiegel voor. Hoe bijgelovige dorpelingen, luie bestuurders en corrupte politici India hebben veranderd in het grootste poepmeer van de wereld. Waar vrouwen nog slechter worden behandeld dan vee. Want het is vreselijk om de hele dag je poep op te moeten houden tot het ‘s avonds donker wordt. Vrouwen hebben daardoor niet alleen chronische maag- en darm problemen gekregen. Hoe vaak worden ze in het veld niet belaagd of verkracht door mannen.
“Het is onze taak een wc, zo niet een Taj Mahal, voor onze vrouw te bouwen”, zegt Keshav in de film. Met deze woorden verwijzen de scriptschrijvers met een knipoog naar het liefdessymbool van India, de Taj Mahal. De Islamitische vorst Sjah Jahan ontwierp deze enorme witte graftombe voor zijn geliefde Mahal.
“Bouwmaatschappijen vechten met elkaar om de constructie van wc’s zonder dat ze weten hoe die functionerend te maken
De film ‘Toilet, a Love story‘ zou de ‘corrupte en luie bureaucraten’ wel eens een flinke duw in de rug kunnen geven. Vrouwen zijn op het idee gebracht dat dreigen met een scheiding een wc kan opleveren. Als de echtgenoot in gebreke blijft, de vrouw zelfs van de rechter toestemming krijgt haar man te verlaten. Terwijl scheiden nu niet echt zo eenvoudig is in India. Je moet met een stevig argument aankomen waarom je huwelijk niet meer functioneert voordat je kunt opbreken.
“Elke dag opnieuw stond ik doodsangsten uit. Bang dat ik in mijn broek zou plassen of poepen
“Hij bleef het beloven. Mijn schoonouders hielden de wc tegen. Elke dag opnieuw stond ik doodsangsten uit. Bang dat ik in mijn broek zou plassen of poepen. Of dat iemand me zelfs in het donker buiten zou zien zitten. Ik kan niet langer met deze spanningen leven.”
Het verhaal van Mali’s scheiding heeft alle kranten in India gehaald. Steeds meer vrouwen zonder wc in huis vragen een scheiding aan. “Het is vreemd dat mannen zoveel geld aan hun sigaretten en alcohol besteden maar weigeren een wc in hun huis te bouwen. Als we een ontwikkeld, schoon land willen en waardigheid voor onze vrouwen, hoort een toilet met stromend water in ieders huis”, aldus de advocaat van Mali.
De jonge generatie Indiërs heeft een sneller idee bedacht om vrouwen tijdelijk uit de brand te helpen: zorg dat je een mobiele telefoon krijgt waarop je de app kunt downloaden die je vertelt waar je de dichtstbijzijnde schone toilet vindt. Voor een mobiele telefoon is je man wel te porren.