Achtergrond

De week van Went in tweets #83

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#83 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 169 tweets van afgelopen week zijn dit de 14 tweets die je niet mag missen.

Economie

Toekomst van werk
Komende dinsdag 8 december presenteren we met de WRR onze publicatie 'De Robot de Baas' aan minister Asscher en 350 (max.) aanwezigen in de grote zaal van Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Het is het eerste product van ons project over de toekomst van werk, en we zijn inmiddels al hard bezig met fase twee waarin we de flexibilisering en precarisering van de arbeidsmarkt onder de lopen gaan nemen. Geen overbodige luxe om hier eens goed naar te kijken, als je de krant een beetje volgt.

We hebben – net als voor De Robot de Baas – een aantal externe deskundigen gevraagd om een stuk te schrijven voor wat – in de loop van volgend jaar – tot een nieuwe WRR-verkenning zal leiden. We maken natuurlijk ook waar mogelijk gebruik van ervaringen uit andere landen, en lezen "alles" wat over het onderwerp verschijnt. Zoals dit.

Oligarchie
Interessant zeer lezenswaardig artikel van Paul Krugman naar aanleiding van het nieuwe boek van Robert Reich.

God roept drie wereldleiders tot zich…

Nederland Handelsland
In plaats van een nieuwe longread – de vier die we gemaakt hebben vonden sommige mensen wel wat lang om op hun tablet of smartphone te lezen – hebben Hella Hueck en ik vorige week een serie van zeven artikelen gemaakt die dagelijks bij RTLZ verschenen. Het was de eerste keer dat we dit zo deden. Het onderwerp handel is niet erg sexy en spreekt ook niet gelijk tot de verbeelding. Dat wisten we, maar we wilden het toch doen, want over onze handel wordt altijd alleen maar gejuichd omdat we het zo goed doen. En we hebben het ten onrechte nooit inhoudelijk over deze belangrijke poot van het Nederlandse verdienmodel. 

RTL heeft een prachtige pagina gemaakt waar alle zeven afleveringen uit deze serie over handel op te vinden zijn, plus de longreads die we eerder maakten over de Economie van Overmogen. Ook nuttig wellicht voor docenten en studenten die meer real-world economics in de lessen en scripties en werkstukken willen.

We organiseerden ook een avond met duiding en debat naar aanleiding van onze serie over handel met interessante gasten. Daar heb ik veel nieuws gehoord en geleerd.

De prijs van bezuinigen
Tussen Bas Jacobs en het CPB wordt een interessante discussie gevoerd die misschien wonkish lijkt (of is…), maar waar je je toch in zou moeten verdiepen. Het gaat namelijk wel ergens over, zeker als je er van uitgaat (dat vinden sommige mensen naïef van me) dat beleidsmakers willen weten wat de gevolgen van beleid zijn. Bas Jacobs rekent hier voor hoeveel het bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren ons gekost heeft. Columnist Frank Kalshoven gaf Bas eerst ongelijk, maar komt daar nu op terug.

Oorlog met ISIS

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons