Veganisme: meer dan alleen eten en drinken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In mijn eerdere blogs heb ik vooral aandacht besteed aan veganistisch eten en drinken: geen vlees, vis, zuivel en ei. Maar, veganisme gaat verder dan dat – het is een levensstijl! In dit artikel ga ik in op veganistische kleding en cosmetica.

Veganistische kleding
Een veganist eet en drinkt dus geen dierlijke producten, maar draagt ze ook niet! Wat moet je je hierbij voorstellen? Nou, enkele voorbeelden van wat een veganist niet zal dragen zijn: bont, leer en wol.

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft het zeker niet te zijn! Voor sommigen kan het een uitkomst zijn om nepleer of nepbont te dragen. Dit is tegenwoordig in veel winkels verkrijgbaar. Maar er zijn ook veganisten, waaronder ikzelf, die deze producten liever helemaal vermijden. Dit omdat ik ook niet ‘de look’ van, bijvoorbeeld, bont wil. Maar, je hoeft niets te missen op modegebied als veganist, er zijn nog zoveel andere, mooie materialen beschikbaar! Mijn favoriete adresjes zijn: de Geiten Wollen Winkel en Vega-Life, in Amsterdam. Daarnaast ga ik bijna altijd tweedehands winkelen. Een handige tool om je op weg te helpen is bijvoorbeeld deze website, met een overzicht van vegan-vriendelijke merken.

Veganistische cosmetica
Ook cosmetica- en verzorgingsproducten zijn (helaas) niet altijd veganistisch. Veganistische cosmetica betekent dat deze niet getest is op dieren, en geen dierlijke ingrediënten bevat. Waar moet je beginnen als je diervriendelijke cosmetica wilt? Handige tools om te checken voor dierproefvrije cosmetica zijn, onder andere: deze online lijst, een app – op de markt gebracht door Proefdiervrij – genoemd ‘time2makeup’, waarmee je een product met je mobiel kunt scannen om te checken of deze dierproefvrij is, en door te letten op keurmerken (zoals het ‘cruelty free’ keurmerk).

Naast dierproeven is het zaak om te letten op de ingrediënten. Veganistische cosmetica bevat bijvoorbeeld geen bijenwas, honing of lanoline (afkomstig van schapenwol). Ook hier is het aan te raden om te letten op keurmerken (zoals het ‘vegan’ keurmerk). Ik heb inmiddels een aantal favoriete ‘go to’ merken waarvan ik weet dat ik er met een gerust hart kan kopen. Mijn persoonlijke favoriet is Lush. Dit omdat de Lush niet alleen dierproefvrij is en (grotendeels) veganistische ingrediënten gebruikt, maar ook omdat ze letten op andere ‘groene zaken’ zoals geen – of recyclebaar – verpakkingsmateriaal en het vermijden van chemische ingrediënten en conserveermiddelen.

Kortom, veganisme gaat verder dan alleen veganistisch eten of drinken. Ook bij andere zaken, zoals kleding en cosmetica, wordt bewust gezocht naar dier- en milieuvriendelijke alternatieven. Hopelijk heb ik je met dit artikel wat handvaten gegeven in waar je moet beginnen!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons