Achtergrond

Badeendjes, broodtrommels en andere plastic ellende

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als we onze kinderen willen beschermen tegen hormoonverstoorders zoals Bisphenol A (BPA), is kennis over plastic producten nodig. Maar is dat wel haalbaar voor de gewone consument, vraagt Anke Tijtsma zich af in haar blog.

Tijdens mijn zwangerschappen at ik extra gezond. Alles om ervoor te zorgen dat de baby in mijn buik het goed zou hebben. Maar ik wist toen niet dat veel heel gewone voedselverpakkingsmaterialen zoals plastic bakjes en blikjes BPA bevatten. BPA, of Bisphenol A, een zogenaamde hardmaker, verstoort je hormonale systeem. En dat kan heel naar uitpakken.

Hormoonverstoorders zijn gevaarlijk voor ongeboren kinderen

Hormoonverstoorders zijn gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Illustratie: Jacqueline Hofstra.

Lekkende verpakkingen

Onderzoek (PDF) toont aan dat BPA zelfs in kleine hoeveelheden schadelijk is, vooral voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Ook worden dit soort hormoonverstoorders in verband gebracht met onvruchtbaarheid bij vrouwen, gedragsstoornissen, overgewicht en borst- en prostaatkanker. 

Het probleem is dat je er bijna niet omheen kunt als consument. Zo zit BPA in plastic voedselverpakkingen zoals broodtrommels, in onze waterleidingen en zelfs in de coating aan de binnenzijde van een blikje tonijn of ananas. Vanuit het verpakkingsmateriaal kan BPA in ons voedsel terecht komen. Dat vind ik een verontrustende gedachte.

Schattige badeendjes 

Maar dat is niet alles. Wie de uitzending van Radar over hormoonverstorende stoffen heeft gekeken, weet dat er naast de hardmakers ook weekmakers zijn, bijvoorbeeld ftalaten. Die worden aangeduid met afkortingen waar je duizelig van wordt: DEHP, DOP, DBP, BBP. Toen mijn kinderen klein waren, speelden ze vaak in bad met schattige badeendjes in alle kleuren van de regenboog. Zo onschuldig als de badeendjes lijken, er kunnen weekmakers in zitten. Hetzelfde geldt ook voor veel ander plastic speelgoed dat vaak geïmporteerd is uit landen als China en andere landen waar goedkope productie voorop staat, niet onze gezondheid.

Oppassen dus met wat je je kinderen in handen geeft, want in Nederland zijn er geen strenge regels die het gebruik van hormoonverstorende stoffen in producten aan banden leggen. Het lijkt erop dat je eerst een expert moet worden voordat je jezelf tegen BPA en weekmakers kunt beschermen. Dat is natuurlijk ondoenlijk. 

Overheid is aan zet

Daarom wordt het hoog tijd dat de overheid in actie komt en zo snel mogelijk BPA en ftalaten verbiedt. In alle producten graag, maar minimaal in alles waar (aanstaande) moeders en kinderen mee in aanraking komen. In Denemarken, Zweden, België en Frankrijk zijn ze al goed op weg met een verbod op hormoonverstorende stoffen. Echt tof om te zien hoe die overheden hun bevolking beschermen. 

Onze overheid heeft één kleine stap in de goede richting gezet: de Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin staat dat zwangere vrouwen voorlichting horen te krijgen over schadelijke stoffen. Dat is een kleine vooruitgang ten opzichte van de periode waarin ik zwanger was. Ik vestig mijn hoop op het rapport over BPA dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in maart publiceert. Laat dat alsjeblieft schokkend zijn zodat het kan dienen als een wake up-call voor onze overheid.

Meer informatie

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons