Vrouwelijke student interviewt honderd Indiase verkrachters

De 26-jarige Madhumita Pandey interviewde voor haar masterscriptie zo’n honderd veroordeelde verkrachters in de Tihar gevangenis te New Delhi, meldt The Washington Post. Een stoere zet voor een jonge vrouw die criminologie studeert in het Verenigd Koninkrijk.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Madhumita begon haar onderzoek in 2013, vlak na de bendeverkrachting en moord op een vrouw die sindsdien bekend staat als ‘Nirbhaya’ oftewel ‘Fearless One’. Deze aangrijpende gebeurtenis leidde ertoe dat duizenden Indiase vrouwen de straat opgingen om te protesteren tegen de cultuur van seksueel geweld. In 2015 stonden 34.651 Indiase vrouwen gerapporteerd als slachtoffer van verkrachting, aldus het National Crime Records Bureau.

Aan de andere kant van de wereld dacht Madhumita, die opgegroeide in New Delhi: “We denken dat geen mens zoiets afschuwelijks kan doen. Waarom gebeurt het dan toch? Wat zijn de omstandigheden die mannen ertoe leidt iemand te verkrachten?” Dat werd het startschot voor haar proefschrift. En waar kon ze beter antwoord halen dan bij de bron zelf?

Ongeschoolde monsters

Sindsdien heeft ze weken doorgebracht met verkrachters in de Tihar gevangenis in New Delhi. De meeste mannen waren ongeschoold, een aantal had de middelbare school gedaan. Toen Madhumita haar onderzoek begon, zag ze de gevangenen als monsters. “Maar als je met ze praat, besef je dat dit geen buitengewone mannen zijn. Wat ze hebben gedaan komt door hun opvoeding en denkwijze.”

Volgens haar zijn de traditionele rollen waar Indiase vrouwen aan gebonden zijn de boosdoeners. Mannen krijgen verkeerde ideeën over mannelijkheid voorgeschoteld, vrouwen wordt al vroegtijdig geleerd om onderdanig te zijn. Ook in haar eigen familie merkte Madhumita regelmatig conventionele opvattingen over man en vrouw op.

'Weer zo'n feminist'

De meeste scholen geven geen seksuele voorlichting en in Indiase gezinnen is het niet gebruikelijk om seksuele onderwerpen aan te snijden. De interviews die Madhumita heeft afgenomen met de gevangen laten duidelijk zien hoe groot de onwetendheid is die daaruit voortkomt. “Het idee dat een vrouw seks kan weigeren, is ze vreemd. Slechts vier van de honderd mannen hadden daadwerkelijk spijt van de verkrachting. De rest bagatelliseerde, ontkende of stelde het slachtoffer verantwoordelijk.”

Ze wil haar onderzoek binnenkort publiceren, maar ondervindt nu al veel tegenstand over haar werk. “Ze denken, daar heb je weer zo’n feminist. Ze nemen meteen aan dat ik mannen geen recht zal doen.” Maar met haar onderzoek wil ze juist belichten wat Indiase mannen denken en waar dat vandaan komt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons