Achtergrond

De week van Went in tweets #97

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#97 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 120 tweets van afgelopen week zijn dit de 17 tweets die je niet mag missen.

Verkiezingen VS

Twitter en bbp

Leuk stuk over of Twitter ons productiever maakt. En hoe belangrijk is die vraag? Want als we Twitter gewoon (ook) leuk vinden en dat zien we niet terug in onze economische groei en ons bbp, zegt dat dan wat over ons of over de tekortkomingen van het bbp? 

Handelsgeschillen

Een van de potentiële struikelblokken voor de handelsverdragen TTIP (VS en EU), CETA (EU en Canada) en TPP (VS en Aziatische landen) is de speciale procedure die daarin voorzien is voor buitenlandse investeerders. Die kunnen daarmee regeringen van nationale staten aanklagen wanneer zij zich te kort gedaan voelen. De WTO (Wereldhandelsorganisatie) heeft procedures die daarop lijken, en dat leidt soms tot vrij bizarre uitspraken.

Intussen lijkt het met de onderhandelingen voor TTIP minder voorspoedig te gaan dan in de officiële verklaringen die na afloop van gesprekken uitgegeven worden te lezen valt – zie de uitspraken van deze Franse minister. En ook relevant in dit kader: in Duitsland beginnen meer bedrijven te twijfelen aan de zegeningen van TTIP.

Fair trade

Lonen omhoog (zegt IMF !)

De lonen in Japan moeten om economische redenen omhoog, en de overheid moet er met regulering aan bijdragen dat ze ook echt gaan stijgen. Dat zegt niet de een of andere wereldvreemde vakbondsactivist, maar het IMF (!). Terwijl de kassen van bedrijven in Japan (en dat geldt ook voor de EU en de VS) uitpuilen, kampen we met een groot vraagprobleem. Daar kan geen centrale bankier tegenop met zijn geldpers (zie de cartoon met Draghi hierboven) en opkoopprogramma's. Overheden moeten daarom meer uitgeven, en het aandeel van de lonen in het nationaal inkomen moet omhoog, zeggen steeds meer economen.

Globalisering overkomt je niet

Globalisering overkomt je niet zoals het weer, maar is en wordt gemaakt door mensen die beslissingen nemen en handelen. Dit kan niet genoeg herhaald worden, en het komt gelukkig ook steeds vaker naar voren – Harvard-econoom Dani Rodrik schreef er weer een mooie column over. Dani voert ook een interessante discussie met Martin Sandbu van de Financial Times, over het globaliseringstrilemma

'Vrijhandel'

Ooit had ik een paper in het Journal of Economic Issues onder de fraaie (maar wel een beetje lange) titel "Game, Set, and Match for Mr. Ricardo? The Surprising Comeback of Protectionism in the Era of Globalizing Free Trade". Dat is al weer 16 jaar geleden, en de kritiek op handelsliberalisering in het kader van hyperglobalisering neemt toe. Volgens de theorie is de welvaartswinst van liberalisering van handel zo groot, dat de verliezers makkelijk gecompenseerd kunnen worden. Maar in de praktijk gebeurt dat niet of veel te weinig, zeggen inmiddels velen Stiglitz na. Er verschijnt momenteel veel over internationaal, en zelfs Paul Krugman heeft nu twijfels. De discussie over andere spelregels voor de mondiale economie, waar Hella Hueck en ik eerder al een longread over schreven, wordt steeds relevanter.

Verandering

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons