Achtergrond

De week van Went in tweets #108

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#108 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 142 tweets van afgelopen week zijn dit de 17 die je niet mag missen.

Kapitalisme

Groeiagenda

Na het IMF komt deze week de OECD met aanbevelingen die moeizaam passen bij wat tot voor kort de orthodoxie was: overheden moeten volgens deze rijke landenclub uit Parijs meer doen om met investeringen de achterblijvende groei te stimuleren.

In ons land verschijnt deze maand het rapport van de commissie die op verzoek van de Kamer inventariseert welke investeringsmogelijkheden voor duurzame groei we hebben voor de komende jaren. Ik hoorde van een van de mensen die daaraan meeschrijft dat er veel uit de departementen gekomen is, dus ik ben benieuwd. Het is belangrijk in mijn opinie dat we na jaren van crisis en matigen een serieuze discussie krijgen over een positieve agenda. Geld om te investeren kan de regering gratis of zelfs tegen een negatieve rente uit de markt halen op dit moment en de staatsschuld daalt, dus dat biedt perspectieven.

FOMO

Ook wel eens bang dat je iets belangrijks mist, of op de verkeerdere plaats op de verkeerde tijd terecht komt? Leuk stuk over wat te doen tegen Fear of Missing Out.

Werkongelijkheid

Orwell 2016

Uber kapitalisme

Als je niet uitkijkt zitten straks your money and your brains in Silicon valley en heb je de social shit in your country, las ik ergens over Uber. Echt rocket science is het niet wat dat bedrijf doet. Maar Uber krijgt van investeerders met diepe zakken bergen geld om concurrenten om zeep te helpen met een agressieve strategie, in de verwachting dat ze dat later dubbel en dwars terug gaan verdienen. En het bedrijf bedenkt steeds nieuwe manieren – die soms verdacht veel op oude manieren lijken – om chauffeurs uit te buiten.

Sociale wetenschap

Een paar jaar geleden had ik het met Ewald Engelen over waar hij als hoogleraar en ik als econoom bij de WRR het materiaal voor ons onderzoek vooral vandaan halen. We waren het er snel over eens dat we steeds minder uit wetenschappelijke tijdschriften halen en steeds meer uit blogs, working papers, boeken, en uit rapporten van denktanks en internationale organisaties. Dat is sindsdien alleen meer sterker geworden in mijn beleving. Ik kom ook geregeld wetenschappers tegen die tips vragen omdat ze meer met twitter en blogs willen en een breder publiek zouden willen bereiken. "Ik heb er genoeg van bijna al mijn tijd te besteden aan artikelen die toch niemand leest", zei een prof een keer in zo'n gesprek. Die zin komt ook voor in dit blog over hoe sociale wetenschap tegenwoordig beoefent wordt.

Experts

Digitale wij

Boeiend essay uit The New Review of Books over wat we weten over wat machines met ons doen, en hoe daar historisch over gedacht en naar gekeken is.

Techno hypes

Vorige week was ik op de Boostiq High Tech Campus Career Event in Eindhoven om in een zaal vol techneuten – slechts drie van aanwezigen, waaronder ikzelf, hadden geen technische achtergrond – een keynote speech te geven over De Robot de Baas. Ik heb daar o.a. gewezen op het verschil tussen iets laten werken in een laboratium opstelling en in de echte wereld, en wat daar allemaal bij komt kijken voordat je maatschappelijk impact hebt. Voor mij sprak Hans de Jong, de CEO van Philips Benelux. Hij pleitte niet voor meer techneuten maar wees op het belang van sociologen en psychologen, en van aandacht voor de mens bij technologische ontwikkeling. Mooi verhaal uit de praktijk van zijn bedrijf. Het potentieel van technologie wordt nog al eens overschat en gehypt, terwijl de meest spullen die uitgevonden worden natuurlijk mislukken – falen hoort ook bij innovatie.

Rebel

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons