Daar was ik even stil van. Sinds wanneer is biologisch niet meer onderdeel van duurzaam dan? Zoals ik ernaar kijk is duurzaamheid een heel breed begrip, en dat blijkt ook wel uit de officiele definitie van de VN commissie Brundtland uit 1987: ‘Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen’.
Volgens mij kan je daar op heel veel manieren aan bijdragen. Door bijvoorbeeld geen vervuilende en gevaarlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken (biologisch dus). Door het klimaat minder te belasten. Door mensen een fatsoenlijk loon te betalen zodat ze voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen. Door afval te scheiden, en ga zo maar door.
Overigens is dit zeker niet de eerste keer dat ik me verbaas over het zien van duurzaamheid als een heel specifiek begrip. Vorig jaar ging ik bijvoorbeeld naar een conferentie over Duurzaamheid en Fairtrade. Dat ‘en’ ertussen vond ik toen ook al zo raar. Fair trade is toch gewoon een van de (vele) manieren waarop je praktische invulling kan geven aan het brede en ietwat abstracte begrip duurzaamheid?
Lieve lezers, ik ben heel benieuwd hoe jullie dit zien? Wat betekent duurzaamheid volgens jullie? Is het iets aparts, of iets overkoepelends? Wat valt er wel onder, en wat niet? Laat je horen via de sociale media van EerlijkWinkelen (Twitter, Facebook, Instagram) of stuur een mail.
Biologisch vlees
Overigens is de vraag over biologisch vlees voor ons ook wel een beetje een dilemma, dat we eerder al aankaartten in het blog over klimaat. Want inderdaad, vlees eten, of dat nou biologisch is of niet, heeft een enorme impact op het klimaat, waterverbruik en verkrijgbaarheid van voedsel wereldwijd. Maar als we praktisch kijken zijn er nog altijd veel mensen die vlees eten en dan is het wel een goed idee als dat biologisch is (ook omdat je vanwege de prijs dan vaak al minder eet) en we consumenten dus de weg wijzen naar biologische slagers. Dus hoe principieel, of hoe pragmatisch moeten en kunnen we zijn?
Deze blog verscheen eerder op www.eerlijkwinkelen.nl/eerlijkeblogs