Achtergrond

‘Moslims zijn de gevaarlijkste mensen van de wereld’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Uit ‘het gevaarlijkste Islamitische land ter wereld’ klinken andere geluiden dan we gewend zijn. Progressief denkende bloggers die schoon genoeg hebben van hun religie nemen niet langer een blad voor de mond. Ze lopen gevaar voor godslasteraars uitgemaakt te worden. Hun doel is een discussie op gang te brengen, al klinken hun argumenten wel erg emotioneel. “Moslims zijn de gevaarlijkste mensen. Wie zaten er achter de meeste aanslagen  in de hele wereld?” briest blogger Mustafa (42). Hij gooit daarbij zijn armen wanhopig in de lucht.

Moslims zijn de gevaarlijkste mensen

Na jaren van terreur die de economie in Pakistan naar de afgrond duwde en waarbij vooral onschuldige mensen het leven verloren, noemt Mustafa zichzelf  atheïst. “Ik mag niet eens openlijk zeggen dat ik een ongelovige ben. Het is een reden voor extremisten om met mij af te rekenen.”

Radicaliseren

Mustafa is niet de enige die af wil van het ‘islamitische terrorisme’. “Natuurlijk mogen we niet alle moslims over een kam scheren. Maar er gaat een dreiging uit van het geloof. De islam wil niet alleen de wereld domineren maar hun religieuze waarden en normen aan anderen opleggen”, vindt jonge blogger Haruun (34). Hij staat niet achter de ideologie van president Trump, maar steunt wel diens veiligheidsbeleid. “Wie zegt dat een moslim eenmaal gesetteld in Amerika niet radicaliseert en aanslagen pleegt? Er zijn verschillende voorbeelden te noemen.”

Goed opgeleide mensen. Wat bracht ze tot deze moord?

Haruun verwijst naar de aanslag in het Californische San Bernardino waar  Syed Rizwan Farook en zijn vrouw Tasfeen Malik in 2015 14 mensen tijdens een kerstfeestdiner doodschoten. Farooks ouders waren ooit vanuit Pakistan naar Amerika geëmigreerd. Zijn vrouw verhuisde als kind naar Saoedi-Arabië voordat ze naar de Verenigde Staten vertrok. Een jaar voor de aanval verbleven ze enige tijd in het Midden-Oosten. Terug in de VS legde het echtpaar een compleet wapenarsenaal aan. “Goed opgeleide mensen. Wat bracht ze tot deze moord?”

Koranscholen

In Pakistan behoort Haruun tot een kleine, maar groeiende groep progressieve denkers die schrijven dat de Islam iedere vooruitgang tegenhoudt. Radicale groepen hebben het steeds meer gemunt op minderheden. “In de provincie Punjab vinden aanvallen op kerken en christenen plaats. Ik hoor nauwelijks protest van de moslimmeerderheid. Maar als Frankrijk de boerka verbiedt of Trump liever even geen moslims wil, staan we wel op onze achterste benen!”

Pakistan wordt met de dag fundamentalistischer

Pakistan wordt met de dag fundamentalistischer door de toenemende invloed van religieuze geestelijken, maulvies, en de duizenden Koranscholen die de hersenen van onopgeleide jongeren vergiftigen”, stelt blogger en activist Sajjad (32). Hij behoort tot de Hazara minderheid, afstammelingen van de Mongolen die ooit vochten in het leger van heerser Dzjengis Khan. Hij is een Sjiiet  die net zoals de christelijke minderheid door de Soennie meerderheid wordt vervolgd.

Verdwenen

Hij durft, net als de rest van de bloggers, niet met zijn achternaam in de pers te komen: hij vreest  repercussies. Onlangs verdwenen vijf socialemedia-activisten. Die zijn weliswaar weer terecht, maar ze houden zich op een geheim adres verborgen, omdat extremistische organisaties bij de politie een blasfemiezaak tegen ze registreerden. Bijna iedere discussie over de Islam wordt in Pakistan doodgeslagen door critici voor godslasteraars uit te maken; een misdaad waar de doodstraf op staat.

De regering durft de militante geestelijken niet aan te pakken

“Maar hoe radicaal zijn moslims nu eigenlijk in Pakistan?”, vraag ik hem. Tijdens de nationale verkiezingen in 2013 behaalden extremistische moslimpartijen nog geen 11 %. Toch durft de regering de militante geestelijken niet aan te pakken. In de ogen van jonge intellectuelen toont president Donald Trump wel zijn spierballen richting radicale moslims.    

Visum

Maar er zijn ook sociale media activisten die de keerzijde van Trumps beleid zien. Wat nu als Pakistanen geen visum meer voor Amerika krijgen? Dan gaat de deur naar de vrijheid op slot. “Ik besef dat we met emoties geen oplossing bereiken. Die zal moeten komen uit de moslimlanden. In plaats van broodnodige hervormingen, klinkt de roep om de Sharia echter overal steeds luider. Sharia betekent een theocratie en deze staatsvorm gaat niet samen met een democratie. Zolang moslimlanden zelf niet afrekenen met radicale elementen, blijven we angstig voor alles wat met dit geloof te maken heeft”, stelt blogger Haruun.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons