Achtergrond

De week van Went in tweets #144

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#144 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 126 tweets van de afgelopen week zijn dit de 19 (re)tweets die je niet mag missen.

Onmogelijk

Wat weten economen?

Economen zouden veel bescheidener moeten zijn over (on)zekerheden waarmee hun berekeningen zijn omkleed, en de korrels zout waarmee we de veronderstelde effecten van door hen bepleit beleid moeten nemen – ik heb daar vaak voor gepleit in dit blog.

Globaliseringstrilemma en Trump

Dit vind ik een heel aardige podcast van econoom Dani Rodrik en anderen over het globaliseringstrillema, Europa en Trump

Robottax of -dividend

In De robot de baas, het boek dat we eind 2015 met de WRR publiceerden, pleiten we er onder andere voor na te denken over manieren om de baten van verdergaande automatisering aan iedereen ten goede te laten komen. Een belasting op robots is geen goed idee want dan ontmoedig je technologische vooruitgang, is onze redenering, maar je zou kunnen denken aan zoiets als een robotdividend uit de baten van robots, of aan aandelen voor werknemers die robots produceren. De precieze vorm vind ik niet zo belangrijk – laten we daar vooral creatief en praktisch over nadenken – maar het algemene idee wel. Door Bill Gates en andere mensen van naam krijgt deze discussie nu een flinke impuls.

Belang vakbonden

Op 1 maart was ik 30 jaar lid van de FNV, en de avond daarvoor mocht ik aantreden op een avond van FNV Mondiaal in De Balie over de macht van multinationals en het belang van collectieve actie. Ik ga er niet over, maar vind dat alle werkende mensen lid zouden moeten zijn van een vakbond. Interessant is dat ook leidende economen zoals Obama's chief economist Jason Furman en onderzoekers van het IMF voor sterkere vakbonden pleiten. Dit omdat de ongelijkheid de afgelopen tijd mede is toegenomen doordat de positie van de vakbonden is verzwakt. Dat is niet alleen een gevolg van de groei van de macht en invloed van multinationals, maar ook van het beleid tijdens de hoogtijdagen van het neoliberalisme. Reagan in de VS en Thatcher in Engeland probeerden toen de vakbonden een kopje kleiner te maken, want die verstoorden de marktwerking. 

Longread

Omdat veel mensen met vakantie waren, vraag ik graag nog een keer jullie aandacht voor de nieuwe longread die ik samen met Hella Hueck heb gemaakt: een Q&A over innovatie.

Kunstmatige intelligentie (AI)

Samen met Catelijne Muller, lid van het EESC (dat is de Europese SER), werk ik aan een advies van het EESC over kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, of AI). Dat wordt eind mei vastgesteld. Er is geen gebrek aan deelonderwerpen die daarbij relevant zijn, en er verschijnt ook veel over dat het lezen waard is. 

Publieke systemen

Bernard ter Haar is DG op het ministerie van SZW en blogt op persoonlijke titel. Hier schrijft hij over publieke systemen die te langzaam veranderen. "Dit is dus het soort vaagtaal waar ik niets van snap", reageerde iemand op twitter. Oordeel zelf: het zette mij aan het denken, maar misschien kom ik te veel in Den Haag?!

Lachen om Trump

Het wordt bijna een vast thema in dit blog: ook deze week weer veel humor en creativiteit naar aanleiding van c.q. dankzij uitspraken en besluiten van Trump.

Blijf op de hoogte

Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons