Hoewel het aantal asielaanvragen in Nederland al jaren min of meer stabiel is, kampt het COA met een opvangtekort. Voor het eind van dit jaar zijn er zelfs 10.000 nieuwe bedden nodig. De overheid heeft deze crisis zelf ‘gecreëerd’, zeggen twee adviesorganen. Hoe zit dat?
Lokale VVD-fracties willen ‘veiligelanders’ sneller terugsturen om de druk op het asielstelsel te verlichten. Over wie gaat het eigenlijk? Zorgen zij wel voor zo’n grote druk op de opvang? Vijf vragen en antwoorden over de ‘veiligelander’.
Terwijl in Ter Apel nog steeds honderden mensen buiten slapen, gaat de ‘asieldiscussie’ onverminderd door. Wat krijgen asielzoekers zelf van de ophef mee en hoe kijken zij ernaar? ‘De aanmeldprocedure moet gewoon sneller, dan zijn alle problemen opgelost.’
Terwijl hij aan de grens met Oekraïne soep krijgt – ze denken dat hij een Oekraïense vluchteling is – ziet schrijver Chris Keulemans hoe de politie aan de grens met Belarus vluchtelingen ‘door het prikkeldraad terug duwt; baby’s gooien ze eroverheen’. Een essay over racisme en hypocrisie aan de lange, Poolse grens.
EU-lidstaten houden migranten zonder geldige documenten met geweld buiten de deur. EU-agentschap Frontex assisteert bij die gewelddadige ‘pushbacks’ aan de buitengrenzen, die al duizenden levens kostten. Wat weten we van deze bewakingsdienst met steeds meer macht en budget?
Het kabinet wil het voor statushouders moeilijker maken hun gezin over te laten komen. De reacties waren cynisch: wat voor mannen laten hun gezin nou achter? En waaróm zijn het vooral mannen die vooruit reizen?
Dat de gemeente Utrecht zes weken lang sociale huurwoningen vooral aan statushouders zal toewijzen, leidt tot ophef: zij zouden ‘voorrang’ krijgen. Maar is dat wel zo? Vijf vragen en antwoorden over de huisvesting van statushouders.
Verhalen over migratie staan vol met woorden met een negatieve lading. Die taal beïnvloedt de inhoud van de informatie over migranten en vluchtelingen, bovendien zijn de termen niet altijd correct. OneWorld is zich bewust van die invloed en let er al een paar jaar scherp op.
Door wetswijzigingen en politiek ingrijpen werd de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de afgelopen 25 jaar strenger en strenger. Nu dreigen honderden minderjarige vluchtelingen daardoor zonder hun ouders te moeten opgroeien. ‘De politiek heeft onrealistische wensen.’
Hoewel de EU verontwaardigd reageert op de situatie in het grensgebied van Polen en Belarus, lijkt ze zelf de aanstichter van het spel waarbij de migrant de speelbal is. Met de vele formele en informele ‘migratiedeals’ veroorzaakt Europa keer op keer mensenrechtenschendingen.
Als Europa haar eigen wetten zou naleven, zouden vluchtelingen beschermd worden. Maar de praktijk is mensonterend. Welke beloftes hebben we gemaakt en welke gevolgen zijn er eigenlijk als we die breken?