Maar dat is op papier. In de praktijk hebben, volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, wereldwijd 785 miljoen mensen geen toegang tot drinkwater. En één op de vier mensen (bijna 2 miljard) heeft geen toegang tot een goed functionerend drinkwatersysteem. Onder hen zijn ook mensen die onder de Nederlandse verantwoordelijkheid vallen. Zoals op Sint-Eustatius, samen met Bonaire en Saba sinds 10 oktober 2010 een ‘bijzondere gemeente’ in Nederland. Sinds ‘10-10-10’ zijn de waterproblemen van deze BES-eilanden de problemen van Den Haag. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) is er systeem- en eindverantwoordelijk voor de drinkwatervoorziening, maar toch kampt het eiland met grote watertekorten. Statianen hebben het idee dat hun problemen worden genegeerd.
“Water is op Sint-Eustatius zeven keer zo duur als in Europees Nederland
Het sociale minimum is het minimale bedrag per dag dan wel maand dat nodig is om van te leven. In Europees Nederland is het sociale minimum opgenomen in de Toeslagenwet en wordt het elk halfjaar herzien. Het specifieke bedrag is afhankelijk van leeftijd en huishouden. Zo is het laatst vastgestelde sociale minimum (juli 2021) voor bijvoorbeeld een alleenstaande van 21 jaar of ouder 1239 euro per maand. Als je totale inkomen lager is dan dat sociale minimum, kun je in Nederland aanspraak maken op een toeslag. In 2017 vroeg het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om voor elk van de BES-eilanden een eigen sociaal minimum vast te stellen, maar dat is er tot op heden nog niet van gekomen.
Wel bepaalde demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) dat het bruto minimumloon per 1 januari 2022 op Saba zou stijgen van 1135 dollar naar 1248 dollar en op Bonaire van 950 dollar naar 1045 dollar. Sint-Eustatius, waar het bruto minimumloon 1150 dollar is, moet nog voor een verhoging pleiten. Voor leden van de lokale eilandsraad en veel ambtenaren is de maat vol: zij hebben het gevoel dat de staatssecretaris hen niet serieus neemt, ten koste van kwetsbare burgers.
Duur water en een lege regenput
Door schoon te maken in een hotel verdiende Suzanne ook na haar pensioen nog wat bij. Maar toen kwam corona en sloten de hotels. “Het eiland ging op slot. En het regende niet. Onze regenput raakte tot tweemaal toe helemaal leeg. Toen ik naar STUCO ging om te proberen water van hen te krijgen, hoorde ik dat het me 60 dollar (zo’n 52 euro, red.) zou kosten. Ik had niet eens 30 dollar voor eten.”
“De ombudsman vroeg zich af waarom burgers in een Nederlandse gemeente maandenlang geen zekerheid hadden
De coronapandemie maakte de ongelijkheid tussen Europees en Caribisch Nederland zichtbaarder. Statianen klaagden dat vele huizen dagenlang zonder stromend water waren komen te zitten en STUCO’s waternetwerk bleek kwetsbaar. Omdat STUCO niet het hele eiland van water kon voorzien, had het bedrijf rantsoenen ingesteld. In mei 2020 wendde de nationale ombudsman zich tot toenmalig staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) en de toenmalige gouverneur-commissaris op Sint-Eustatius, Marnix van Rij. De ombudsman vroeg zich af hoe het mogelijk was dat burgers die in een Nederlandse gemeente wonen maandenlang geen zekerheid hadden over een van de meest elementaire levensbehoeftes.
Koloniaal en belerend
Hoogleraar Europees en nationaal waterrecht Marleen van Rijswick legt uit waarom toegang tot water moeilijk afdwingbaar is: juridische bijstand is niet altijd even toegankelijk. “Afhankelijk van in welk land je woont en of je al dan niet tot een gemarginaliseerde groep behoort, kan het heel moeilijk zijn om de weg naar de rechter te vinden.” Zo kun je in het Europese deel van Nederland tegen onrechtvaardigheid snel juridische stappen ondernemen of naar een juridisch loket. Statianen daarentegen moeten meestal het eiland verlaten om advies te krijgen. De prijs van een retourvlucht naar Sint-Maarten (nog geen 100 kilometer verderop) bedraagt ongeveer 250 dollar (216 euro).
Dit is het tweede deel van een tweeluik. Deel 1: Waarom Nederlandse kinderen soms zonder drinkwater zitten.
Het tweeluik verscheen in de winter van 2021 in één artikel in OneWorld Magazine.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand