3D-printen met afval

Met duurzaam 3D-printen hebben we de kans om bijna alles wat we maken te verduurzamen, denkt Jasper Middendorp. Wereldverbeteraar Rachel spreekt de jonge ondernemer in A-Lab in Amsterdam.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Acht jaar geleden kwam Jasper (30) op een conferentie voor innovatie in aanraking met 3D-printen. “Ik was direct gefascineerd. Ik kom uit een ondernemersfamilie met veel technische kennis, maar nog nooit had ik een technologie gezien waarbij produceren zo simpel was. Iedereen kan maken wat hij of zij nodig heeft! 3D-printen gebeurt nog voornamelijk met nieuw, vervuilend plastic. Ik wilde daar een oplossing voor vinden.”

Tijdens een reis door Tanzania werd Jasper geconfronteerd met het ellendige leven van afvalverzamelaars. “Zij werken zo’n tien uur per dag en krijgen maar 10 tot 15 dollarcent per kilo, wat neerkomt op 1,50 dollar per dag. Terwijl deze mensen enorm belangrijk werk doen in landen waar weinig infrastructuur is voor afvalinzameling.”

Jasper verbond zijn ervaring in Tanzania aan zijn fascinatie voor 3D-printen en zo ontstond zijn idee voor Reflow. “Bij Enviu, een organisatie die helpt bedrijven op te richten die maatschappelijke of milieugerelateerde problemen oplossen, mocht ik een jaar lang mijn idee uitwerken.” Hij verzamelde medeoprichters uit Canada, Ierland en India, onder andere via AngelList, een platform waar banen in startups worden aangeboden. “Ik vind het bijzonder dat hele kundige mensen zich bij me aansluiten zonder een marktconform salaris te eisen. Ze geloven in mijn idee.”

3D-printen gebeurt nog voornamelijk met nieuw, vervuilend plastic.

Samen hebben de oprichters in India filament (de draad waarmee je 3D-print) laten ontwikkelen van plastic afval. “Afvalverwerkers verzamelen PET-flessen, recyclebedrijven maken ze schoon, snijden ze in stukjes en wij maken het filament.” Een rol filament levert zo’n 30 dollar per kilo op, waarvan de afvalverzamelaars een eerlijk deel krijgen. Maar Jasper wil meer. “Ook gerecycled plastic blijft een vervuilend product. We werken nu aan samenwerkingen om geheel afbreekbaar of circulair filament van biomaterialen te ontwikkelen.”

Op den duur wil Reflowe de groei van duurzame 3D-print stimuleren in landen als India, Honduras en Tanzania. “De printers zijn relatief goedkoop, waardoor mensen gemakkelijk kwalitatief hoogwaardige producten als microscopen of schoenen kunnen printen. Dat kan een economie op lokale schaal al een flinke boost geven.”

“Er is een enorme urgentie voor Reflows missie. De 3D-printrevolutie staat voor de deur en met circulair filament kunnen we een halt toeroepen aan de hoeveelheid nieuwe plastic rotzooi die we produceren. Tegelijkertijd pakt dit bedrijf de schrijnende situatie van afvalverzamelaars aan.

Ik hoop dat ze snel kunnen uitbreiden, want juist nu hebben we nog de kans om met 3D-print vanaf het begin duurzaam te produceren.”

Willemijn Verloop, Social Entreprise NL

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons