Verwarm niet je hele huis
Je kunt al een grote stap zetten door niet je hele huis te verwarmen, maar alleen de vertrekken waar je vaak bent. Wist je dat je zelfs beter slaapt in een koele slaapkamer? Daarnaast is het belangrijk dat je de deuren van de kamers waar je niet vaak bent dichthoudt. Anders ontsnapt er warmte naar deze kamers die daar eigenlijk niet heen hoeft. Deze besparen scheelt je al snel tientallen euro’s op je energierekening.
Eén graad lager is goed voor de portemonnee
Naast gesloten deuren, is het ook een idee om je verwarming ietsje lager te zetten. Veel mensen hebben de verwarming nog steeds op 20 graden staan, terwijl je het met 19 graden ook warm genoeg hebt als je lekker bezig bent in huis. Ga je lekker een filmpje kijken op de bank, pak er dan een dekentje bij. Lekker knus. Tip: zet de thermostaat op 16 graden als je weg bent van huis.
Korter douchen
De volgende maatregel is niet heel populair, maar wel heel effectief. Beperk je douchetijd en je bespaard energie én water. Twee vliegen in één klap dus. Maak er een uitdaging van en hang een zandloper in de douche. Zo weet je precies hoe lang je nog hebt, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je douchetijd in de ochtend of de avond.
Wassen op lagere temperaturen
De laatste tip die we je kunnen meegeven is: was je kleding op 30 of 40 graden. Wasmiddelen zijn hier speciaal voor gemaakt en wassen op deze temperaturen net zo effectief als op hogere temperaturen. Bovendien kun je nog meer energie besparen, als je je kleding vervolgens aan het wasrek hangt in plaats van het in de droger te stoppen. Zeker op een zonnige, mooie dag droogt je was heel snel aan het wasrek buiten. Zonde om daar geen gebruik van te maken, toch?