1. Het is gemakkelijk om je fiets te beveiligen
Een van de grootste nadelen die de fiets tegenover de auto had, was dat je een fiets heel gemakkelijk kunt stelen. Met name in de grote steden is
fietsdiefstal een groot probleem, in 2020 werden er per jaar nog meer dan een half miljoen fietsen gestolen. Tegenwoordig hebben fietsen een ingebouwde chip of een slot dat minder makkelijk open is te breken en is het heel simpel om je fiets tegen diefstal te verzekeren. Zodra je fiets wordt gestolen, ben je gedekt en kun je meteen een nieuwe fiets kopen. Wel zo handig, want dan zit je nooit meer zonder fiets.
2. Autorijden is duur
Het wordt steeds duurder om auto te rijden. Niet alleen de prijs van de benzine gaat omhoog, maar ook een auto verzekeren wordt steeds duurder. Tel daar de wegenbelasting en de kosten voor reparaties nog eens bij op en je komt op een fors bedrag uit. Daarbij worden auto’s in de aanschaf ook veel duurder, zelfs als je voor een tweedehands model gaat, moet je fors meer betalen dan een aantal jaren geleden. Veel mensen stappen over op de fiets omdat ze op die kosten kunnen besparen. Voor een fiets hoef je namelijk alleen het aankoopbedrag en eventueel een verzekering te betalen, er zitten geen kosten per rit aan verbonden.
3. Steden zijn niet meer autovriendelijk
Tegenwoordig zijn er in Nederland steeds meer steden die auto’s uit de binnenstad weren. Het is niet alleen niet langer toegestaan om in de binnenstad te rijden, ook het parkeergeld wordt steeds verder opgehoogd. Bovendien zijn er steeds minder parkeerplekken beschikbaar, waardoor het heel lang kan duren voordat iemand in plekje in de buurt van de eindbestemming heeft gevonden. Voor automobilisten is het daardoor niet langer aantrekkelijk om met de auto naar de binnenstad te reizen. Met de fiets is het veel gemakkelijker om een bestemming te bereiken en bovendien kan je deze ook gratis parkeren.
4. Fietsen is gezonder
Onderzoek van het TNO heeft uitgewezen dat werknemers die naar hun werk fietsen gemiddeld één dag per jaar minder ziek zijn. Hoe groter de afstand die iemand dagelijks aflegt, hoe minder vaak deze persoon ziek is in vergelijking met autorijders. Fietsen is dus echt gezonder voor je. Iedereen weet inmiddels wel dat voldoende bewegen ervoor zorgt dat je je fitter voelt en fietsen is een gemakkelijke manier om wat beweging in je dagelijkse ritme te krijgen. Via werkgevers worden vaak ook speciale programma’s aangeboden waarbij werknemers korting kunnen krijgen op de aanschaf van een fiets, waardoor ze extra gestimuleerd worden om de auto vat vaker te laten staan. Daar profiteer je niet alleen zelf van, ook je werkgever kan een dagje extra op je rekenen.
5. De fiets pakken is milieuvriendelijker
Samen met lopen is fietsen de meest milieuvriendelijke manier om je van de ene naar de andere plek te bewegen. Je uitstoot is namelijk nul, waardoor je ecologische voetafdruk aanzienlijk kleiner wordt. Door te fietsen in plaats van de auto te pakken veroorzaak je ook minder geluidsoverlast, waardoor de omgeving minder beïnvloed wordt. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om milieubewust te leven en ook hierbij is fietsen een makkelijke manier om een grote verandering te maken.
6. Geen last meer van files
In Nederland staat er tijdens de spits in de ochtend en de avond altijd een file. Dit zorgt ervoor dat je eerder moet vertrekken of te laat op je bestemming aankomt. Sommige mensen moeten per dag wel een uur eerder dan normaal vertrekken. Al met al is het een hoop geregel en gedoe, het is niet voor niks dat files een van de grootste ergernissen in Nederland zijn. Door de fiets te pakken kun je voorkomen dat je in de file komt te staan en daarom is het zeker een van de redenen dat Nederlanders steeds vaak de fiets verkiezen boven de auto.
Dit artikel is tot stand gekomen door Ocere