Partnerbericht

Wat kost gasvrij wonen?

Gasvrij wonen is uiteraard beter voor het milieu. Maar wat zijn de kosten voor een gasvrij huis? Geld.nl geeft je een overzicht van de kosten en handige tips.

Wat kost je huis gasvrij maken?

We moeten minder of liefst helemaal geen aardgas meer gebruiken. Niet alleen vanwege de Russen, maar ook omdat het beter is voor het klimaat om je woning gasvrij te maken. Maar hoe pak je dat aan? En wat kost het om je huis helemaal gasvrij te maken?

Kan je elke woning gasvrij maken?

Als je van het gas af gaat, moet je je woning natuurlijk op een andere manier verwarmen. Dit gebeurt bijna altijd met een lage temperatuur verwarmingssysteem. Dat kan in elke woning, maar heeft alleen zin als je huis goed geïsoleerd is. Anders verlies je te veel warmte en wordt je huis niet goed warm. Bij oudere woningen moet je dus eerst de isolatie verbeteren. Nieuwere woningen, die bijvoorbeeld na 2000 zijn gebouwd, hebben de isolatie meestal wel goed op orde en kun je direct gasvrij maken.

Kosten isolatie vóór huis gasvrij maken

Je huis goed isoleren kost ook flink wat geld. De exacte kosten verschillen natuurlijk per woning en welke maatregelen je moet nemen. Maar gemiddeld kun je uitgaan van:
• 1.000 tot 3.500 euro voor spouwmuurisolatie
• 1.500 tot 3.000 euro voor vloerisolatie
• 4.200 tot 8.600 euro voor dakisolatie
• 3.000 tot 4.500 euro voor HRR+ glas (in bestaande kozijnen)

Bron: Milieucentraal

Huis gasvrij maken kosten per optie

Is je huis al goed geïsoleerd? Dan kun je alle maatregelen nemen die nodig zijn om je huis gasvrij te maken. Hiervoor moet je het volgende doen:
– Zonnepanelen laten instaleren. Je betaalt gemiddeld 4.500 euro voor 10 zonnepanelen.
– Een warmtepomp aanschaffen. Je hebt hiervoor verschillende opties, maar gemiddeld kost dit 10.000 euro.
– Verwarmingssysteem aanpassen. Zoals gezegd, ga je je woning verwarmen met een lage temperatuur verwarmingssysteem. Dit kost gemiddeld 2.500 euro om aan te leggen.
– Koken op inductie. Als je nog op gas kookt, moet je na het gasvrij maken van je woning natuurlijk ook elektrisch gaan koken. Een inductiekookplaat kost ongeveer 1.500 euro.

Bron: Deze kosten zijn gebaseerd op cijfers van Milieucentraal

Huis energieneutraal maken kosten

Je woning helemaal energieneutraal maken gaat nog een stapje verder. Energieneutraal betekent namelijk dat je alle energie die je verbruikt zelf met of bij je woning opwekt. Je neemt dan dus ook helemaal geen stroom meer af van een energieleverancier. Om dat te realiseren, heb je nog veel meer zonnepanelen nodig en een systeem om restwarmte terug te winnen. Je huis energieneutraal maken kost dan ook een stuk meer, namelijk gemiddeld 35.000 tot 50.000 euro.

Kosten huis gasvrij maken financieren

De overheid wil ook graag dat mensen hun huis gasvrij maken. Daarom kun je gebruik maken van verschillende subsidies. Hier lees je welke mogelijkheden er allemaal zijn.

De subsidies helpen je voor een deel, maar zijn niet toereikend om alle kosten voor het gasvrij maken van je huis te betalen. Als je voor de resterende kosten niet genoeg spaargeld hebt, kun je je hypotheek verhogen. Je mag voor energiebesparende maatregelen maximaal 106 procent van je woningwaarde lenen. Stel dat je woning 300.000 euro waard is, dan mag je de hypotheek dus verhogen tot maximaal 318.000 euro.

Maar let op! Voor het verhogen van je hypotheek moet je meestal opnieuw naar de notaris en afsluit- en advieskosten betalen. Dit kost alles bij elkaar ongeveer 3.000 euro. Hierdoor is het bij niet al te grote verbouwingen vaak voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten dan om je hypotheek te verhogen. Bij een persoonlijke lening betaal je wel een hogere rente, maar je hebt geen bijkomende kosten. Hierdoor is bij leenbedragen tot 55.000 euro een persoonlijke lening afsluiten voordeliger dan je hypotheek verhogen, blijkt uit onderzoek van Geld.nl.

Goed om te weten!
Bij geld lenen met een persoonlijke lening is de rente, net als bij je hypotheek, aftrekbaar van de belasting, als je de lening gebruikt voor je woning