Achtergrond, Video

The making of blauwe bessen

Sinds het woord ‘superfood’ is uitgevonden, zijn blauwe bessen niet meer van de ontbijttafel weg te slaan. Hoe scoort dit kwetsbare vruchtje op milieugebied?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De blauwe bessen halen we met de boot of vrachtwagens uit Spanje, Portugal, Marokko, Polen en in de zomer uit de volle Hollandse grond. In de wintermaanden komen ze van verder: Nieuw-Zeeland, Chili en Argentinië. Die bessen hebben de grootste milieu-impact, omdat ze worden ingevlogen. Milieu Centraal geeft ze in de groente en fruitkalender score E: ‘vermijden’. Maar ook de bessen uit de overige landen scoren niet hoger dan een C: ‘tweede keuze’. Dat komt omdat de opbrengst per hectare relatief laag is. Bij appels is de opbrengst voor eenzelfde stuk land vijf keer hoger. Ook de plastic verpakking is relatief milieubelastend. Hoewel we plastic scheiden, blijft dat een minpunt.

Bron: youtu.be

Superfood?

De blauwe bes is geen uitzonderlijke vrucht. Het gehalte vitamine C (12 mg per 100 gram) is vele malen lager dan bijvoorbeeld 100 gram paprika (150 mg) of aardbei (60 mg). De term ‘superfood’ is dus vooral een marketingtruc. Het is juist gezond om zoveel mogelijk verschillende soorten groenten en fruit te eten.
In samenwerking met EOS Magazine.

 

The Making Of

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons