‘Dekoloniseer het duurzaamheids­sprookje’

Stel, je gaat met collega’s een hapje eten na het werk. Vrijwel iedereen gaat voor de vegetarische optie. Dierenwelzijn, kleinere klimaatvoetafdruk en gezondheid, het zijn belangrijke overwegingen. Toch bekruipt je...
Interview

Restaurant Rotonde: ‘Van groenteresten maken we saus én brandstof’

...hoofdrol spelen, zoals paddenstoel met nigella (zwarte komijn), peterselie en lavas (ook wel maggiplant) of palmkool met knolselderij, zeesla en boekweit. In hun tweejarige bestaan is het menu uitsluitend vegetarisch...
Opinie

‘Onze ob­sessie met pei­lin­gen leidt tot ‘paardenrace­journalistiek’’

...horen. Daar is wat voor te zeggen, want transparantie is cruciaal in een democratie. Peilingen geven kiezers een idee van wat anderen zouden stemmen en volksvertegenwoordigers feedback van de kiezers...
Reportage

Zij ontvluchten de armoede in Libanon (voorlopig) niet

...zijn hennepmelk in pubs in Beiroet. “Mensen vinden de drank erg lekker, ik heb nog geen negatieve feedback gekregen”, verzekert hij.   Plots springt Chamas op uit de sofa in...

Sociaal kantelpunt: klimaatactivisten hebben bijna genoeg mensen overtuigd

...kwestie van tijd: roken is niet meer cool, vegetarisch eten de standaard.   Over de vraag bij welk percentage dat kantelpunt bereikt is, lopen de meningen uiteen, zegt Paradies. De...
Reportage

Gratis eten van de dekoloniale dakboerderij: ‘Dit is de toekomst’

...filosofie van DMC ‘heal the land, feed the people’: zowel het land als het voedsel dat wordt verbouwd moet helend zijn voor mensen.   Tijdens de pandemie nam voedselonzekerheid in...
Opinie

'Op de klimaattop voeren hypocrisie en neokolonialisme de boventoon'

...gestreden, er is werk aan de winkel.   De auteurs bedanken Merel Kauffman, Cecile Trooster en Action Aid voor hun waardevolle feedback. COP staat voor Conference of the Parties. De...
Achtergrond

Restaurant Konijnenvoer: ‘Wij willen geen seksisme en racisme in de keuken’

...klimaat, dierenwelzijn. We willen laten zien dat je zonder dierlijke producten heel smaakvol en avontuurlijk kunt eten. Zelf eten we niet helemaal veganistisch, maar wel vegetarisch. De keuze voor wat...
Column

‘Een snelweg­blokkade dwingt de zwijgende meerderheid stelling te nemen’

...Ook dat lijkt te lukken: nog maar 6 procent van de RTL-respondenten zegt niet te weten of hij/zij/hen achter een permanente blokkade staat.   De vegetarische hamvraag is natuurlijk: welk...
Interview

‘De Indiase keuken is hartstikke divers, in Europa eet ook niet iedereen kaasfondue’

...boek en nog steeds is het verre van compleet.” In oktober verschijnt Joshi’s tweede kookboek, Vega India, met vegetarische Indiase gerechten.   Inmiddels is Joshi, die uit het oosten van...
Essay

Vegans, ken je privilege!

...Toch kon ik, de keren dat ik op vakantie was in mijn geboorteland Iran, geen restaurant vinden dat het gerecht zo klaarmaakt. Slechts een handjevol eetgelegenheden serveert er vegetarisch of...

Chef-kok Lelani Lewis vertelt het Caribische koloniale verhaal

...vegetarische maaltijden van voedsel dat weggegooid zou worden, en deelden die uit tijdens protesten tegen imperialistische oorlogen. Sinds de jaren 90 strijdt het internationale collectief La Via Campesina (Spaans voor...

Met Pesach sluit zij haar kookstudio: 'Dan loop ik maar inkomsten mis'

...en recepten uit de vegetarische joodse keuken. Dit jaar verscheen haar boek TAHIN, een ode aan dit basisingrediënt uit het Midden-Oosten. Beeld: Elvan Ünlü Erwteman vindt het belangrijk om na...
Fotoreportage

Van rijstveld naar vliegveld: hoe Indonesisch boerenland verdwijnt

...de markt verkochten. Beeld: Atikah Zata Amani In West-Java moesten boeren recentelijk plaatsmaken voor een kolencentrale Voor de fotoserie Feeding the Nation reisde Zata Amani langs boerengemeenschappen in Indonesië, om...

‘Tokologische’ veggierolls: groenten in een nieuw jasje

...ze met het oog op duurzaamheid alleen vegetarische en veganistische gerechten, de een wat tokologischer dan de ander. “Sommige mensen vinden dat moeilijk, ze vragen me: ‘Heb je niks normaals?’”...
Interview

Producer Josephine Zwaan: ‘De mannelijke producer lachte om mijn ideeën’

...Vaak hebben ze al samengewerkt met producers, maar waren ze bang om hun feedback te geven – terwijl ze duidelijk weten wat ze willen. Vrouwonvriendelijke grappen De verhoudingen in de...

Sheila Sitalsing tipt: vijf boeken die je in 2023 wilt lezen

...laten. Dat het duur zou zijn, is een sprookje: bonen zijn aanzienlijk goedkoper dan kiloknallers. Van het uitgespaarde geld kan een goed vegetarisch of veganistisch kookboek worden aangeschaft. Een uitstekende...

Deze 'rebelse' quiche is een vegan verrassing

...chef en bezorgt met haar cateringbedrijf Rebelicious veganistische en vegetarische maaltijden. Via workshops en aanschuifdiners laat ze geïnteresseerden kennismaken met plantaardig eten. Daarnaast adviseert ze restaurants om hun keuken veganistisch...
Essay

Kap met duurzaamheid, wees rechtvaardig

...en wordt CO2-uitstoot simpelweg een ‘emissierecht’ dat vervuilers onderling kunnen verhandelen. Hoe rechtvaardig is dat? Of denk aan innovatieve bedrijven als de Vegetarische Slager en het eerder genoemde Tony’s Chocolonely....

Zangeres Rajae El Mouhandiz: ‘Met deze tajine eer ik mijn voorouders’

...van de vistajine van oma Rahma vielen de puzzelstukjes op hun plek. Het bekendste gerecht uit Marokko is ongetwijfeld de tajine. Vaak gevuld met vlees, soms vegetarisch, en heel zelden...