Vraag en Antwoord: Tinkebell
Kunstenares Tinkebell shockeerde Nederland door haar dode kat tot handtas te verwerken. In haar nieuwe project, Save the World, ontpopt ze zich tot ontwikkelingswerker. Overal ter wereld ‘redt’ ze mensen en dieren uit hun barre omstandigheden.
1. Hoe doe je dat, de wereld ‘redden’?
In twee jaar tijd bezoek ik twaalf landen verspreid over de wereld. Ik neem hooguit een Lonely Planet-gids mee en zie ter plekke wel wat er op me afkomt. Dan bedenk ik hoe ik ga helpen.
2. Zo werken ontwikkelingswerkers ook?
Vaak wel. Nederlanders in het buitenland hebben de neiging om te denken vanuit hun eigen norm. In een ander land is het altijd minder dan hier: de huizen zijn slecht, de wegen zijn beroerd, enzovoorts. We nemen de andere cultuur niet serieus. In mijn project vergroot ik dat uit.
3. In Guinee Bissau bracht je twee complete IKEA-showrooms naar een arm echtpaar. Wisten zij dat ze onderdeel waren van een kunstproject?
Ze hadden geen idee. Ik heb niets uitgelegd. Dat was ook mijn bedoeling: mijn project gaat over non-communicatie en vooringenomenheid. Zelfs toen de vrachtwagens met de meubels aankwamen, hebben we nauwelijks iets gezegd. Maar zodra we de bedden in elkaar gingen zetten, begonnen ze spontaan hun huis leeg te halen. De meubels staan er overigens nog steeds en ze zijn er hartstikke blij mee.
4. Wat vind je van mensen die zelf een project in een ontwikkelingsland starten?
Ik ben niet tegen particuliere initiatieven. Ik zet vraagtekens bij een fenomeen. Ik vraag mezelf: waarom doe ik dit? Waarom vind ik mensen zielig? Wil ik echt iets bijdragen, of doe ik dit om een goed gevoel te krijgen? Ik hoop dat mijn publiek dezelfde vragen gaat stellen.
Bekijk Save the World via http://looovetinkebell.com