“In Amerika wordt het bedrijf geconfronteerd met duizenden schadeclaims van kankerpatiënten, die stellen dat ze ziek zijn geworden door Roundup
Lees hier meer over de juridische strijd in Amerika rondom Roundup
“De aantijgingen van ghostwriting kloppen niet, en de e-mails zijn uit de context gehaald. De stukken waar u naar refereert bevatten gedachtewisselingen over een literatuuroverzicht dat in 2016 is gepubliceerd in het tijdschrift Critical Reviews in Toxicology. Deze studie is geschreven door experts die op ons verzoek zijn geselecteerd door het consultancybedrijf Intertek. De studie is geschreven door de auteurs zelf en bevat ook hun conclusies. Dat de financiering afkomstig is van Monsanto, is iets dat volledig transparant is gemaakt in de studie.”
Lees hier het achtergrondverhaal over de Intertek-studie
“De Williams 2012-studie bevat de verklaring dat de auteurs Monsanto ‘danken voor de financiering’ en ‘het verstrekken van ongepubliceerde studies’ over glyfosaat.”
“De studies die u aanhaalt zijn allemaal geschreven door de auteurs op het titelblad, en de conclusies zijn het resultaat van hun werk. In sommige gevallen hebben wetenschappers van Monsanto toegang verstrekt tot archiefmateriaal, samenvattingen samengesteld van gepubliceerde informatie, of aangeboden cosmetische wijzigingen [in de tekst] door te voeren voor helderheid en leesbaarheid. Geen enkele van deze bijdragen komt in de buurt van het niveau van auteurschap. In elk van de publicaties die u noemt, is Monsanto’s financiering en betrokkenheid volledig en op de juiste manier weergegeven.”
“In sommige gevallen heeft Monsanto aangeboden cosmetische wijzigingen door te voeren
Lees hier hoe sjoemelstudies zijn gebruikt bij de Europese toelating van Roundup
“Er is een lange geschiedenis van veilig gebruik van glyfosaat, het actieve ingrediënt in Roundup. Veertig jaar veilig gebruik van glyfosaat, en we hebben eerder geen enkele schadeclaim gekregen; niemand die stelde ziek te zijn geworden door Roundup. Glyfosaat is over de hele wereld bestudeerd; in Europa door de agentschappen, in Amerika door het Environmental Protection Agency, en elders: Korea, Japan, Duistland Australië, Canada, en ik vergeet nu nog veel landen. Er is geen enkel agentschap ter wereld dat een verband tussen glyfosaat en kanker heeft gevonden.”
“Uw medewerker schrijft in de e-mail dat niet gesteld kan worden dat Roundup veilig is
“Ja, absoluut, dat kunnen we. Niet alleen het actieve ingrediënt is veilig, ook Roundup is veilig.”
“Die quote is uit de context gehaald. Alle nodige onderzoeken zijn uitgevoerd.”
“Zij probeerde zich op een genuanceerde wijze uit te laten over het verschil tussen glyfosaat en het samengestelde product, Roundup. Het testen van het actieve ingrediënt is iets anders dan het testen van het gemengde product, dáár ging de e-mail over. Roundup is volledig getest, en is volkomen veilig.”
“Ik leef mee met iedereen mee die geconfronteerd wordt met de gevolgen van non-Hodgkin lymfoom. Mijn moeder is gestorven aan kanker, ook non-Hodgkin, maar Roundup en glyfosaat zijn niet de oorzaak van de ziekte van deze mensen. Als je kijkt naar de Agricultural Health Study, dat is het grootste bevolkingsonderzoek dat ooit is uitgevoerd op dit vlak, waarbij 50 duizend boeren en landbouwwerkers die glyfosaat gebruiken over een periode van twintig jaar zijn gevolgd; die studie vond geen enkel verband tussen glyfosaat en kanker.”
“Iedereen bij Monsanto heeft recht op een eigen mening. We moedigen interne dialoog en intern debat van harte aan. Waar u naar verwijst zijn oude e-mails, geschreven voordat de studie werd gepubliceerd. De studie verscheen in het tijdschrift van het Amerikaanse National Cancer Institute, Amerika’s meest gerespecteerde instituut op het gebied van kanker. Zij accepteerden het artikel en onderschrijven ook de conclusies. Deze studie is de gouden standaard wat betreft het onderzoek naar de vraag of glyfosaat kanker kan veroorzaken, en toont geen enkele verband.”
“Deze rechtszaken zullen tot eind komen, en tonen dat glyfosaat veilig is
“Ik heb vertrouwen in het Amerikaanse rechtssysteem. Iedereen hier kan een rechtbank binnenlopen en een aanklacht indienen, hoe belachelijk die misschien ook is, en ongeacht of er feiten zijn die de aantijgingen ondersteunen. Maar op wie dat doet, rust wel een plicht: namelijk om bewijs te leveren. In dit geval moeten zij kunnen bewijzen dat glyfosaat een stof is die mogelijk kanker veroorzaakt. Dat gaat niet gebeuren. Veertig jaar veilig gebruik, en toelatingen over gehele wereld tonen dat glyfosaat veilig is. De zaken, die door schadeclaimadvocaten zijn aangespannen, zullen tot een eind komen, en zullen laten zien dat glyfosaat veilig.”
“Een rechtbank hier in Californië heeft recent bepaald dat er onder de wetgeving hier in de staat geen label op Roundup hoeft te staan. Met een label zou het publiek geen dienst worden bewezen. Je zou dan een product gaan labelen met een leugen.”
“Nee, absoluut niet. Ik juich de transparantie toe die de rechtszaken in Amerika met zich meebrengen. Ook ben ik verheugd over het onderzoek in de Europese Unie, waaraan ik ook graag mijn bijdrage wil leveren. Weet u, hoe meer licht er op de wetenschap en de feiten in deze kwestie wordt geschenen, hoe sterker mensen overtuigd zullen raken van de veiligheid van deze technologie.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand