Reporter Radio en OneWorld over de invloed van Monsanto

Terwijl Europa op het punt staat te beslissen over onkruidverdelger glyfosaat, volgen onthullingen over de werkwijze van producent Monsanto elkaar in hoog tempo op.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het is de meest gebruikte onkruidverdelger in Europa: glyfosaat. Nog dit jaar moet de Europese Unie beslissen of het middel op de markt mag blijven. De Europese Commissie wil de herbicide graag weer voor 10 jaar toelaten. Nederland steunt dat voorstel, maar lidstaten als Frankrijk en Italië zijn inmiddels tegen.

Op 25 oktober komen diplomaten in het zogeheten Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders in Brussel bijeen om te praten over glyfosaat.

Controverse

Er heerst grote controverse rondom glyfosaat. Eerder bleek dat producent Monsanto met studies heeft gesjoemeld waarop de Europese Unie zich heeft gebaseerd toen werd gekeken naar de vraag of het middel kanker kan veroorzaken. Daarover ging ook een eerdere uitzending van Reporter Radio op 28 mei waar OneWorld aan meewerkte.
In de uitzending van Reporter Radio vanavond (22 oktober) citeren we onder andere interne documenten van Monsanto die duidelijk maken dat het bedrijf nauwe banden onderhield met een medewerker binnen het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Deze persoon blijkt invloed te hebben gehad op de beslissing van de Europese Unie om een studie die zou wijzen op kankerverwekkendheid van glyfosaat terzijde te schuiven.

Luister hier alvast de promo van de uitzending.

Rechtszaak Californië

Onophoudelijk komen nieuwe interne documenten van Monsanto aan het licht als gevolg van een Amerikaanse rechtszaak. Ze worden ook wel de ‘Monsanto Papers’ genoemd. In Californië eisen meer dan duizend mensen die lymfklierkanker hebben een schadevergoeding van Monsanto. Ze stellen ziek te zijn geworden door Roundup, een onkruidverdelger op basis van glyfosaat. Het gaat om boeren, maar ook consumenten die het middel kochten.

OneWorld volgt de rechtszaak in Amerika op de voet en schrijft al langere tijd over deze zogeheten Monsanto Papers. In het het dossier Monsanto en glyfosaat is een overzicht van de artikelen te vinden.

Monsanto en glyfosaat

Oproep!

OneWorld wil graag verslag doen van het proces tegen Monsanto in Californië. Daarom zijn we een crowdfundingactie gestart. Dankzij onze lezers is nu al meer dan de helft van het benodigde bedrag binnen (in totaal hebben we 2000 euro nodig voor reis en verblijf). Vind jij het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons