Achtergrond

Kinderen op Bali zijn plastic vuilnis zat

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Bali is ons huis, maar het is bezaaid met plastic. We willen dat het stopt. We verzamelen daarom één miljoen handtekeningen om de gouverneur ervan te overtuigen dat er een wet moet komen die plastic verbiedt. Teken onze petitie. Zodat we samen Bali kunnen redden!"

Bye Bye Plastic Bags op BaliKinderen van de actie Bye Bye Plastic Bags

Dat schrijven Melati en Isabel, twee tieners, op de webiste Bye Bye Plastic Bags. Ze hebben na een jaar bijna 70.000 handtekeningen verzameld. Het zijn er dus nog niet genoeg. Om er voor te zorgen dat nog deze maand het verbod in gaat, doen ze een beroep op iedereen. Gouverneur Made Mangku Pastika heeft beloofd ze te steunen als de miljoen handtekeningen er zijn. Dan mogen er op het eiland geen plastic zakken meer geproduceerd, verkocht en gebruikt worden.

Het is wereldwijd bekend dat de mooiste stranden op Bali bezaaid zijn met plastic. Vakantiegangers klagen dat ze in hun eigen afval zwemmen. Milieu-organiaties voeren al jaren actie maar dringen niet door bij het publiek. Daarom heeft een groepje kinderen op Bali tussen de 10 en 15 jaar de handen in elkaar geslagen, buitenlandse maar ook lokale kinderen afkomstig van het eiland zelf. Bye Bye Plastic Bags noemen ze hun campagne.

Vooral deze maanden tijdens het regenseizoen spoelt het vuilnis als een tsunami op de stranden aan. Een ieder die er ooit is geweest, weet hoe smerig het is om tijdens een duik in de zee tussen plastic zakken, flessen en andere vieze rommel terecht te komen. "Er liggen dode dieren. Het stinkt. Je krijgt niet alleen een vette huid. Plastic is ook giftig. Je kunt er dood aan gaan", zegt een jonge surfer van 13 jaar.

Strand als vuilnisstort
Maar er moet meer gebeuren dan alleen het verbieden van de plastic zak, vinden de kinderen van Bye Bye plastic Bags. De stranden worden ook bezaaid door het vuilnis van de lokale bewoners omdat er geen fatsoenlijke vuilnisophaaldienst bestaat. De enige dump die er is ligt vlakbij bij de hoofdstad. Daar komt al 9 ton afval per dag terecht. Dat is slechts een gedeelte van het afval dat het eiland dagelijks produceert. Bewoners in de dorpen langs zee gebruiken het strand als vuilnisstort. "Wat moeten we er anders mee?", zegt een visser. "Er is geen plek waar we het naar toe kunnen brengen."

[[{“fid”:”33507″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Video Bye Bye Plastic Bags op Bali”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Video Bye Bye Plastic Bags op Bali”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Bye Bye Plastic Bags on Bali (extended Version)”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Het is een schande vinden de kinderen dat de bewoners op Bali, een eiland dat bekend staat vanwege zijn eeuwenoude gecivilizeerde hindoecultuur, niet zouden weten hoe ze hun rommel moeten opruimen. De hotels, vooral de 5-sterren, worden ervan verdacht hun afval gewoon aan de overkant van de straat te gooien om zo op de kosten van de vuilnisman te besparen.

De kinderen hebben ook de hotels en restaurants gevraagd vanaf nu constructief mee te helpen met het schoonmaken van de stranden. Elke dag. En niet als er weer eens een kritisch verhaal in een internationale krant staat over de bergen afval op het strand van Kuta dat dan pas de Stadsdienst van Denpasar uitrukt met bulldozers en vrachtwagens voor een eenmalige schoonmaakactie.

'Ons afval'
Er moet een grote campagne komen waarin de kustbewoners en de mensen in het binnenland leren hun rotzooi niet meer in de rivieren te gooien die op de zee uitkomen. Balinezen hebben er een handje van de inwoners op andere eilanden te beschuldigen. 'Het zijn de Javanen. Als de wind verkeerd staat komt al hun vuilnis op Bali terecht.' "Ons afval", kaatst de Balinese activist en populaire rockzanger Gede Robi Supriyanto terug. "Want wat moet het overwegend islamitische buureiland Java met hindoeïstische offermandjes?" De gevlochten bakjes drijven ook tussen het vuilnis. Gelovige Balinezen steken ze dagelijks op alle hoeken van de straat aan en aan het einde van de dag vormen ze bergen vuilnis.

Het liefst willen de kinderen dat al het plastic op Bali wordt verboden. Ze hebben alternatieven bedacht. Water kan ook in kartonnen pakken. Het organische afval, zoals etensresten en offermandjes, dat zeventig procent van het afval vormt, zou bijvoorbeeld elektriciteit kunnen opleveren via verbrandingsovens. Een kwart eeuw geleden gaven Balinezen hun etensresten aan de varkens die bijna ieder gezin buiten het huis houdt. Als verpakkingsmateriaal gebruikten ze bananenbladeren. Nu is de plastic zak niet meer weg te denken.

De kinderen hebben de toekomst. Al het plastic bedreigt niet alleen hun gezondheid maar ook hun economische vooruitzichten. "Als we niets doen komt op den duur geen toerist meer naar Bali", zeggen de kinderen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons