1. Niet welkom aan tafel 
Begin oktober werden Jenny Douwes, boegbeeld van de ‘blokkeerfriezen’, en Jerry Afriyie, mensenrechtenactivist en boegbeeld van Kick Out Zwarte Piet, uitgenodigd aan tafel van RTL Late Night. Die avond liep anders dan verwacht.

Niet welkom aan tafel

2. Waarom ik écht stopte met mijn column bij Trouw
Dat OneWorld’s hoofdredacteur Seada Nourhussen alléén wegens racistische reacties is gestopt met haar column bij Trouw is niet waar. Te weinig besef over haar kwetsbaarheid als zwarte, vrouwelijke opiniemaker, woog zwaarder. Lees haar reactie op de mediastorm die volgde na haar vertrek.

Waarom ik écht stopte met mijn column bij Trouw

3. Met deze taal stoppen we
Journalisten hebben een extra verantwoordelijkheid om het voortouw te nemen in de dekolonisatie van de taal. OneWorld streeft naar een eerlijke en duurzame wereld, dus zijn we zelfkritisch. We houden ons koloniale taalgebruik, en dat van andere media, tegen het licht.

Met deze koloniale taal stoppen we

4. ‘Alleen mannen ervaren vaginale orgasmes’
In een gesprek met OneWorld doorbreekt de seksuologe heersende mythes rondom seksualiteit, specifiek in heterocontext. Waarom is de norm van penis/vagina-seks zo leidend, terwijl vrouwen daar niet per se de meeste bevrediging bij ervaren? Welke consequenties heeft het, als één gender structureel minder orgasmes ervaart?

Seksuoloog Ellen Laan: ‘Vaginale orgasmes bestaan helemaal niet’

5. De verrechtsing van de media 
Zijn de Nederlandse media verrechtst? Is populisme een product geworden? Vier (ex)journalisten van de Volkskrant, Trouw, NRC en NOS spreken zich erover uit: “De boze burger heeft veel macht.”

De verrechtsing van de media

6. Wil je wat racisme bij je frietjes? 
Toen Sjoerd Levelt een foto van een McDonald’s vol zwarte pieten voorbij zag komen, besloot hij het McDonald’s-hoofdkantoor in Amerika te benaderen. Met resultaat.

Wil je wat racisme bij je frietjes?

7. Klanten ABP: we zijn woedend, ontdaan en ontgoocheld
Klanten van het ABP-pensioenfonds reageerden woedend op OneWorlds onthullingen over de betrokkenheid van Nederlands grootste pensioenfonds bij de kap van maagdelijk regenwoud in Papoea voor een palmolieplantage.

Klanten ABP: we zijn woedend, ontdaan en ontgoocheld

8. ‘Bayer zette wetenschap jarenlang op dwaalspoor’
Al in 2003 was er wetenschappelijk bewijs dat bepaalde insecticiden zeer schadelijk zijn voor bijen. Toch liet een Europees verbod nog vijftien jaar op zich wachten. De invloed van fabrikanten als Bayer en Syngenta is daarbij groot geweest, zegt hoogleraar Jeroen van der Sluijs.

'Bayer zette wetenschap jarenlang op dwaalspoor'

9. Ook queer tieners verdienen lust en liefde
Naar aanleiding van de dood van Orlando Boldewijn (17) in februari, schrijft Manju Reijmer over de gedwongen onveiligheid van queer tieners.

Orlando Boldewijn (17) zocht intimiteit, maar vond de dood

10. De schijnoplossing van roetvegen
Volgens Quinsy Gario is de roetveegpiet een schijnbalans tussen ongelijke partijen. Antiracisten worden namelijk niet gesteund door een premier die zegt dat zijn ‘Antilliaanse vrienden geen schmink op hoeven te doen om zwarte piet te spelen.’

‘De roetveegpiet is een schijnoplossing’

11. Amandelmelk in de cappuccino? Nee, dank je
Koemelk laten staan? Prima! Maar wat is dan het beste alternatief? Soja-, rijst-, cashew-, hazelnoot-, kokos- of haverdrank: het is een lijst om gek van te worden. Zijn ze allemaal even duurzaam?

Amandelmelk in de cappuccino? Nee, dankje

12. Is hormoonvrije anticonceptie de toekomst? 
De anticonceptiepil, ooit symbool voor seksuele vrijheid, neemt af in populariteit. Steeds meer vrouwen verkiezen (hormoonvrije) alternatieven. Waarom? Vier vrouwen vertellen over hun overstap naar niet-hormonale anticonceptie.

Is hormoonvrije anticonceptie de toekomst?

13. Solidariteit met Kick Out Zwarte Piet
Een groep BN’ers, betrokkenen en bezorgde burgers schreef naar aanleiding van de demonisering van Kick Out Zwarte Piet en andere antiracisme-groepen een open brief, die door duizenden mensen is ondertekend.

Solidariteit met Kick Out Zwarte Piet

14. Influencers, gebruik je podium ten goede
In oktober kwam het boek van YouTuber en influencer Jamie Li uit. Li had haar boek kunnen gebruiken om een positief zelfbeeld te propageren en haar jonge lezeressen een realistische blik op seksualiteit te bieden. Ze deed het tegenovergestelde.

Influencers, gebruik je podium ten goede

15. OneWorld naar rechter om geheime contacten Wageningen Universiteit en Bayer
OneWorld gaat naar de rechter om inzage te krijgen in de correspondenties tussen Wageningen Universiteit en de chemiebedrijven Bayer, Syngenta en Monsanto. De universiteit weigert de documenten openbaar te maken, en stelt dat haar instituten geen publieke instellingen zijn.

OneWorld naar rechter om geheime contacten Wageningen Universiteit en Bayer

16. Als tiener op zoek naar een duurzame spijkerbroek? Vergeet het maar
Is er voor jongeren een duurzaam alternatief voor H&M, Zara en Primark? Een rondgang langs verschillende winkels en merken wijst uit: verantwoorde kleding voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar is haast niet te vinden. Hoe zit dat?

Als tiener op zoek naar een duurzame spijkerbroek? Vergeet het maar

17. Femke Halsema’s tirannie van de middelmaat
Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam, schreef een boek over hoe wij moeten omgaan met vluchtelingen. Olave Nduwanje hield Halsema’s ideeën tegen het licht: “Wat gunt zij kinderen zoals ik?”

Femke Halsema's tirannie van de middelmaat

18. ‘Blijf met elkaar praten’
Als vervanger van Eva Jinek ontpopte Nadia Moussaïd zich de afgelopen zomer tot de nieuwste ster in Hilversum. Een tv-darling. Maar ze wil meer diepgang en complexiteit op televisie. En toch ook harmonie: “Ik wil verschil maken.”

Nadia Moussaïd: ‘We moeten met elkaar blijven praten’

19. Ons grootste pensioenfonds betrokken bij kap regenwoud
Ruim 27.000 hectare tropisch regenwoud ging tegen de vlakte voor één palmolieplantage in Indonesisch Papoea. Dat tonen satellietbeelden die de Amerikaanse organisatie Mighty Earth liet maken. Een kaalslag die mede tot stand kwam met Nederlands pensioengeld.

Ons grootste pensioenfonds betrokken bij kap regenwoud

20. Als corpsstudenten Marokkanen waren
Toen Naz Taha hoorde dat het Groningse Vindicat opnieuw in opspraak was, nam haar frustratie toe over de dubbele moraal van seksistische en gewelddadige eliteclubs die zichzelf buiten de samenleving plaatsen.

Als corpsstudenten Marokkanen waren

OneWorld biedt ruimte aan drie journalistieke platformen: Movement, Harlot en Powerswitch. Lees hieronder de best gelezen artikelen op deze platformen.

De 10 beste Movement-stukken van 2018

De top 5 best gelezen Harlot-verhalen

Top 10 best gelezen op Powerswitch in 2018