Hoe Zit Het Met Plastic? is onafhankelijk tot stand gekomen en financieel mede mogelijk gemaakt door Nestlé en Dopper.
We betrekken bewust bedrijven en organisaties in de plasticketen die zowel een rol spelen aan de probleem- als aan de oplossingskant. Zij maken zo onafhankelijke journalistiek rond een consumentendilemma mogelijk. De financieringspartners hebben geen invloed op het journalistieke proces en de inhoud van de artikelen.
De overeenkomst tussen OneWorld en deze bedrijven is openbaar en in te zien.
Een plastictasloze samenleving bestaat. En niet in het schone Finland of in geluksparadijs Bhutan, maar in het Oost-Afrikaanse Rwanda. Hoofdredacteur Seada Nourhussen onthult vast haar eigen plasticverslaving.
Van een geniale uitvinding groeide plastic in een halve eeuw uit tot een blok aan ons been. Hoe kon dit materiaal uitgroeien tot zo’n grote zorg? “Niet het materiaal, maar de mens is het grote probleem.”
Ingenieur en plasticexpert Daniël Poolen beziet onze scheve verhoudingen met plastic.
Een zee vol plastic, in plaats van zeedieren. Op Bali is geen goed werkend afvalmanagementsysteem, waardoor grote delen van het eiland bezaaid zijn met plastic afval. De reportage Plastic Paradise toont de kleine initiatieven die het eiland weer plasticvrij willen krijgen.
We blijven maar produceren. Een paar feiten en cijfers op een rij over ons plasticgebruik.
Eindelijk, de overheid meldt zich en verbiedt veel wegwerpplastics. Maar is de nieuwe wegwerpwet wel effectief, als het productie niet aan banden legt?
Wie met een microscoop om zich heen kijkt, zou zien dat alles bedekt is met plastic deeltjes. Nanoplastic. Nu steeds duidelijker wordt dat er serieuze problemen kunnen ontstaan door hormoonverstorende toevoegingen in plastic, rijst de vraag: hoe ongezond zijn die minideeltjes?
Maar 2 procent van al het plastic wereldwijd wordt gerecycled tot een nieuw en waardevol product. Hoe kan dat?
Vijf gouden tips om plastic te kunnen scheiden als een pro.
Het bestaat: plastic gemaakt van suiker in plaats van olie. OneWorld ging op bezoek bij de Nederlandse pioniers die met hun PEF-fles de harten van de multinationals proberen te veroveren.
Winkels zoals Jumbo en Hema kwamen met voornemens om plastic gebruik flink te verminderen. We spraken met het winkelend publiek in Amsterdam over deze ontwikkelingen.
Op afvalstortplaats Bantar Gebang wordt dagelijks 7.000 ton troep gedumpt. En hier woont en werkt een complete samenleving, die bestaat uit maar liefst 18.000 mensen.