Vervolgd in Frankrijk vanwege het protestantse geloof en uitgeweken naar Nederland: dat is het verhaal van de Hugenoten, die eind zeventiende eeuw met tienduizenden tegelijk naar ons land kwamen. OneWorld sprak met Ellen Couvret, nazaat van Hugenoot Paul Couvret en hevig geïnteresseerd in haar familiegeschiedenis.
We zijn ons altijd bewust van de kwetsbaarheid van onze groep. Ook al ben je voor 99 procent geïntegreerd, het tij kan zo omslaan.” Dit zegt Daniël Metz, die zijn Joodse familiegeschiedenis uitploos en leerde dat de kansen voor Joden in Duitsland en Nederland snel kunnen keren.
De opvang en behandeling van Molukkers is bepaald niet de fraaiste bladzijde uit de Nederlandse migratiegeschiedenis. En dat werkt door tot de dag van vandaag, zegt theatermaker Fiona Kelatow (27). Zij maakte samen met acteur en muzikant Joenoes Polnaija (28) hierover de voorstelling Dengar.
Italianen kwamen niet voor de molens naar Nederland, maar omdat er in het naoorlogse Italië werkloosheid heerste, en dan vooral in het zuiden. In de beeldvorming daarna zijn ze tot een soort modelmigrant gemaakt, zegt Daniela Tasca, waar de gastarbeiders na hen – vooral Turken en Marokkanen – niet aan konden tippen.
Er schuilt veel tragiek in de geschiedenis van Indische Nederlanders: gedwongen Indonesië te verlaten na de onafhankelijkheid maar nooit echt welkom in Nederland. “Ik hoorde eigenlijk nergens bij.”