Mainstream media
Grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen was een partij met kandidaten die vaak buiten de provincie wonen waarin ze verkiesbaar zijn, en zónder verkiezingsprogramma. Niet gek, vindt Sander Philipse, als je ziet hoeveel gratis campagnetijd de partijleider in de media kreeg. Alles voor de clicks?
Hoe de media met de schietpartij in Utrecht omgaan is volstrekt onverantwoordelijk. Hoewel er niets bekend was over de aanleiding, werd er wild gespeculeerd. Want je moet toch zorgen dat jouw website bovenaan de zoekresultaten verschijnt.
De aanslag in Nieuw-Zeeland lijkt ver weg, maar voor Kauthar Bouchallikht is islamofobie ook in Nederland een reële dreiging. Ze vraagt zich af: wanneer gaan politiek en media dit serieus nemen?
De Telegraaf demoniseerde twee zwarte mannen in een samenzweerderig stuk, dat Sander Philipse griezelig veel aan klassieke antisemitische en anti-communistische propaganda doet denken.
Het is een populaire kijk op de vrijheid van meningsuiting: “Woorden zijn onschuldig; zolang je niet fysiek wordt, is er niets aan de hand.” Dat is onzin, betoogt Noor Labansdochter.
Verrechtsing media
Vier (ex)journalisten van de Volkskrant, Trouw en de NOS over onkunde, slordigheid en populisme op de redactie.
De Nederlandse media zijn grondig verrechtst de afgelopen dertig jaar. Aandacht vasthouden is cruciaal voor advertentie-inkomsten, waarmee ophef een belangrijk verdienmodel is geworden. Experts en nuance zijn daarbij maar lastige stoorzenders.
Selma Franssen vroeg drie Vlaamse journalisten over verrechtsing, bezuinigingen en witte redacties in Vlaanderen.
Persvrijheid wereldwijd
Populistische leiders in Oost-Europa maken er een sport van om onafhankelijke journalisten te beledigen. Maar de liquidatiegrappen en het gezwaai met nepgeweren is niet alleen denigrerend. “Het is levensgevaarlijk.”
Nog geen jaar geleden werden de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde vermoord. De nog onopgeloste moord leidde tot een politieke crisis in het land. Martin Turček, vriend en collega, vertelt over de moord en de journalistieke erfenis van Kuciak.
Een groep blockchain-enthousiastelingen wil de technologie inzetten om journalistiek te beveiligen tegen dictatuur, censuur en desinformatie.
Palestijnse journalisten krijgen hun verhalen maar moeilijk naar buiten. Facebook en nieuwssites als The Electronic Intifada (EI) bieden uitkomst. Maar ook digitaal stuiten de Palestijnen steeds vaker op een muur, vertelt EI-oprichter Ali Abunimah.