Ons meest gelezen stuk gaat over misschien wel de meest misbruikte term van het moment: ‘woke’. Bijna honderd jaar geleden bedacht door Afro-Amerikanen om elkaar te waarschuwen voor racistisch geweld. Nu vooral gebruikt door conservatieve stemmen die zich verzetten tegen de emancipatie van allerlei sociale groepen.
Haar invloed reikte tot in menig Nederlandse slaapkamer, waar vrouwen in heteroseksuele relaties nog altijd aan het kortste eind trekken als het op klaarkomen aankomt. Die ‘orgasmekloof’ moet dicht, vond seksuoloog Ellen Laan (1962-2022). ‘De beste beweging om de g-spot te stimuleren, die kan een penis nu eenmaal niet maken.’
Dit najaar zagen we een ‘najaarsgolf’ van corona: veel meer mensen krijgen volgens het RIVM corona. Toch blijven echte maatregelen vanuit de overheid uit, ziet Jacquie Davis, die net als veel anderen in de risicogroep al ruim tweeënhalf jaar in zelfisolatie zit. Hen geeft 7 adviezen waarmee iederéén snel weer veilig kan deelnemen aan de maatschappij.
Dat ze autisme had, geloofde Marijn Helms eerst niet. Ze vond zichzelf te empathisch en te sociaal – eigenschappen die niet bij autisme pasten, dácht ze. Maar zoals dat gaat met vooroordelen: die klopten niet. Ze neemt er vier onder de loep.
In 2022 maakte het grote publiek kennis met de ‘zeven vinkjes’ van Joris Luyendijk. Zijn boek over privileges leverde hem applaus en kritiek op: de ‘vinkjes’ leken wel heel erg op de door zwarte vrouwen bedachte term ‘intersectionaliteit’. OneWorld sprak academisch zwaargewichten Gloria Wekker en Nancy Jouwe: ‘Reproduceer geen ongelijkheid die je zegt te bestrijden.’
De gemeente Utrecht besloot zes weken lang sociale huurwoningen vooral aan statushouders toe te wijzen. Ophef alom: statushouders zouden ‘voorrang’ krijgen. Maar is dat wel zo? Vijf vragen en antwoorden over de huisvesting van statushouders.
Zolang grensoverschrijdend gedrag in de filmindustrie niet wordt aangepakt, zal actrice Maryam Hassouni niet meer spelen, liet ze eind oktober weten. OneWorld interviewde haar voor het volgende magazine over haar boek Wat de fak, en over de vernederende film- en theaterwereld.
‘Leuke trui, komt je figuur goed in uit.’ Veel mensen hebben geen idee waar de grens ligt tussen onschuldig geflirt en ongewenste seksuele intimiteit. De drempel om er iets tegen te doen is hoog. Merel Barends tekende de kwestie haarfijn voor ons uit.
In een Berlijnse huiskamer komen groepjes vrouwen samen om te leren ejaculeren. Zij vinden het hoog tijd om de G-spot terug te eisen van de mannelijke wetenschapper die er zijn naam aan gaf. ‘Heb je het gevoel dat je moet plassen? Dan ben je goed op weg.’
Lachen om verhalen over misbruik zoals bij Vandaag Inside gebeurde: dat is de verkrachtingscultuur ten voeten uit. Emma Clit legt uit wat dat inhoudt in een strip. ‘We groeien op in een wereld die dit gedrag aanmoedigt.’