Koopwoningen zijn in geen twintig jaar zo duur geweest als nu. Vooral voor jongvolwassenen is een eigen huis een onbereikbare droom geworden, ziet stadsgeograaf Cody Hochstenbach. Hoe is het zover gekomen – en wat moet er veranderen?
Linkse partijen, activisten en experts willen dat de zogeheten ‘verhuurderheffing’ verdwijnt, maar het demissionaire kabinet niet. Waarom heeft Nederland als enige land ter wereld deze belasting op het verhuren van woningen aan de laagste inkomens? En is afschaffing dé oplossing voor de wooncrisis? Vier vragen én antwoorden.
Terwijl naar schatting 38.000 mensen dakloos zijn, staan maar liefst 180.000 huizen leeg. Kraken bood ooit uitkomst, maar het gebeurt steeds minder. Waarom? (En nog drie andere vragen over kraken.)
De komst van Afghaanse vluchtelingen zou de woningmarkt onder druk zetten, klonk het bij protesten in Harskamp. Statushouders worden ten onrechte tot zondebok van de wooncrisis gemaakt, ziet stadsgeograaf Cody Hochstenbach. Niet migranten, maar de overheid treft blaam.
De minister van Binnenlandse Zaken vond het niet nodig om tijdens de coronacrisis de woninghuren te bevriezen. Nu blijken die harder gestegen dan in jaren. Huurders moeten beter beschermd worden, bepleit stadsgeograaf Cody Hochstenbach.
Het nieuws dat het aantal dakloze mensen in Nederland snel toeneemt, herinnert Cody Hochstenbach aan de tijd dat zijn eigen vader dakloos was. De zogenaamd geschrokken reactie van politici frustreert hem. ‘Dit is het logische gevolg van decennia falend woonbeleid.’
Een eigen woonplek is geen privilege, maar een mensenrecht, zegt Tara Lecluyze, die vorig jaar met haar zoontje op straat kwam te staan. Waarom hebben tienduizenden Nederlanders geen veilige en betaalbare woning? ‘Laten we ons uitspreken en verzetten, juist op deze Woningsdag.’
Kraken is nu tien jaar illegaal. Ondertussen is de woningnood én de leegstand groot, en duiken er nieuwe groepen krakers op. De politie reageert juist steeds agressiever. Is kraken onmogelijk geworden of komt er een opleving?
Politici moeten de wooncrisis aanpakken, maar hebben zij die macht? Vastgoedbeleggers kopen steeds meer huurwoningen op en adviseren de overheid zelfs over economisch beleid. Voormalig VN-rapporteur Huisvesting Leilani Farha slaat alarm: ‘De vastgoedmarkt heeft politieke macht.’
In heel Europa wordt wonen in de stad zo duur dat bewoners uit de stad verjaagd worden, of zelfs dakloos dreigen te worden. Inwoners van Berlijn pikken het niet langer: zij willen de grootste vastgoedinvesteerders van de stad onteigenen.