Journalisten hebben een extra verantwoordelijkheid om het voortouw te nemen in de dekolonisatie van de taal. Nog te vaak publiceert OneWorld over vooruitgang en ontwikkeling vanuit westers oogpunt. Ons taalgebruik is neokoloniaal.

Met deze koloniale taal stoppen we

Slachtofferschap is een hoofdthema in veel reportages over het buitenland. En dan schiet ook nog eens de Witte Redder te hulp.

Deze neokoloniale verhalen vertellen wij niet (meer)

In een race tegen de klok proberen de Lakota, oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten, hun taal voor uitsterven te behoeden. In Zuid-Dakota schuwen ze daarbij moderne middelen niet, zoals een woordenboek-app. “Als we de taal kwijtraken, verliezen we onze identiteit.”

Voor Lakota zijn woorden daden

Ophef

“Denken we nou echt dat we met bizar politiek correct taalgebruik wereldproblematiek oplossen?” Ons besluit om te stoppen met koloniale taal doet veel stof opwaaien. Ook in positieve zin: “Wat een flinke sprong voorwaarts op taalgebied!”

Taal is zeg maar echt … controversieel!

Met de aankondiging van OneWorld om te stoppen met koloniaal taalgebruik, werd ook het gebruik van de term ‘inheems’ in de ban gedaan. Dat is in bepaalde gevallen ten onrechte.

Waarom het woord ‘Inheems’ ook waardevol is

Genderongelijkheid

Genderongelijkheid in onze taal, zoals “kom op, jongens!”. Meisjes en andere niet-jongens leren van kleins af aan dat het niet erg is om uitgewist te worden. En dat is niet hoe een gelijkwaardige samenleving in elkaar hoort te zitten.

Het zijn toch maar woorden?

De kracht van één spatie

Hoe praten en schrijven we eigenlijk over trans personen? Laten we stoppen met transfobe taal. “Dit is meer dan een grammaticale kwestie. Het is een kwestie van politiek. Als dit taalkundig tot verwarring leidt, dan moeten we de taal veranderen.”

Zo spreek je transgender personen op de juiste manier aan

'Transvrouwen' bestaan niet, trans vrouwen wél

Gender ABC

Hoe kunnen we binair genderdenken doorbreken?

Geen genderneutraliteit, maar gendervrijheid

Duurzaamheid

Het woord ‘duurzaam’ is overal. Maar ontzettend vaak is het misleidend, of erger nog: gewoon niet waar.

Kunnen we stoppen met het woord ‘duurzaam’?

Is duurzaamheid een loos begrip geworden? Nee hoor

Validisme

Een rolstoelgebruiker die de achteringang moet gebruiken, uitdrukkingen als ‘hij is gestoord’, ‘zij is achterlijk’ of ‘wat debiel’: allemaal voorbeelden van validisme. Xandra Koster weet als geen ander dat validisme diep geworteld is in onze samenleving en in ons taalgebruik. Maar wat is het precies?

Een illustratie van twee personen tegen een blauwe achtergrond. De persoon links is op de kop getekend fluistert iets in het oor van de persoon rechts.

Waarom je relschoppers geen ‘idioten’ moet noemen

Een illustratie van iemand in een rolstoel, die door een megafoon spreekt.

'Gehandicapte' is geen zelfstandig naamwoord

Mensen zijn geen 'stromen'

Berichtgeving rond migratie zit vol dehumaniserende woorden. “Dat doet iets met de beeldvorming”, tweette onze hoofdredacteur Seada Nourhussen. In dit stuk van het taaldossier nemen we het onmenselijke taalgebruik rond migratie onder de loep.

Bron: twitter.com

Stop eens met deze migratietaal

Uitgeprocedeerd? Nee: ongedocumenteerd!

'Illegalen werden tot voor kort 'spontane migranten' genoemd'

Taal in migratiedebat is allesbehalve onschuldig

Bron: www.ted.com