Terug uit Bonn, na een intensieve COP23. Voor de niet-ingewijden: ‘Bonn’ en ‘COP’ staan voor de vergaderhoogtepunten in de levens van iedereen die zich professioneel met klimaatverandering bezighoudt. Getuige de ruim 20.000 aanwezigen (ministers, ambtenaren, milieu- en mensenrechtenorganisaties, bedrijven, NGO’s) zijn dat er nogal wat, hoewel je ook zou kunnen zeggen dat dit aantal niet groot genoeg kan zijn gezien de problematiek.
De Nederlandse delegatie, voor het eerst aangevoerd door minister Eric Wiebes, heeft z’n beste beentje voorgezet en bijgedragen aan weer wat kleine stappen voorwaarts. Op de inhoud van de onderhandelingen ga ik in deze blog niet in, daar is elders al veel over geschreven. Ik pik er iets anders uit dat mij opviel.
Actie-reactie
Wat zijn hier nu oorzaak en gevolg? Hoe kunnen we dit aan de mondiale vergadertafel het beste bespreken? Sommigen zeggen: dit is bij uitstek een watervraagstuk. Anderen stellen: dit is een voorbeeld van slecht bestuur. Een derde plakt hierop het label migratie. Ook voor de invalshoeken voedselzekerheid en economie is iets te zeggen.
“Wat is oorzaak en gevolg als een boer in Mali last heeft van klimaatverandering?
Het menselijk brein heeft behoefte aan structuur. We denken bij de meeste dingen niet (meer) na. Gelukkig maar, anders zouden we al bij ons ontbijt uitgeput zijn van het beredeneren van al onze handelingen. Deze gestructureerdheid helpt ons te functioneren, maar is in de context van dit grote vraagstuk een handicap. We zullen anders moeten gaan kijken, en anders moeten gaan doen. Misschien is het niet wenselijk om alles in hokjes te stoppen en moeten we juist kijken naar het grote plaatje. Steeds opnieuw hetzelfde doen en dan andere resultaten verwachten is volgens sommigen dé definitie van krankzinnigheid.
Blikvernauwing
“Dé oplossing voor het klimaatvraagstuk bestaat niet. Ingrijpen op het ene onderdeel betekent effect ergens anders
Het zal niet verbazen dat Nederland goed zichtbaar was op de waterdag. Ons verhaal is duidelijk. Water speelt een cruciale rol, met name bij de aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering. Nederland heeft hier bovendien veel kennis en ervaring voor in huis. Oplossingen op watergebied dragen bovendien bij aan het verminderen van de, ook in Bonn gevoelde, spanning tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden. Een verhaal dat ik onderschrijf en ook een paar keer heb verkondigd tijdens de COP.
Heb je een vraag of opmerking voor Marcel?
Mail: redactie@oneworld.nl Twitter: @mbeukeboom